Wegańskie Lody Kokosowe z Wanilią

by

KLody waniliowo-kokosowe są dobre na wszystko :). Wegański deser ze świeżego kokosa i nerkowców. Bez cukru, bez nabiału.


Lody Kokosowe z Wanilią

Drukuj
Porcja dla: 2-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 i 1/2 kubka namoczonych nerkowców (150 g.) - co najmniej 2 godziny
  • 1 kokos (miąższ) lub 3/4 szklanki mrożonego
  • 1 laska wanilii, wypestkowana
  • 1/2 kubka syropu klonowego (z agawy, daktyli,...)
  • 1/3 kubka oleju kokosowego
  • 1 kubek mleka roślinnego (np. kokosowego)

Wykonanie

  1. Orzechy, miąższ kokosowy, mleko roślinne, laskę wanilii i syrop zmiksuj na gładko w supermocnym blenderze. Jeśli masa będzie zbyt gęsta użyj więcej mleka.
  2. Dodaj roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
  3. Schładzaj. Następnie włóż do zamrażarki.
  4. Mieszaj od czasu do czasu, żeby lody zmroziły się równomiernie.

Notes

Masę można przed zamrożeniem wymieszać z ulubionymi dodatkami: surowym kakao (lody czekoladowe), orzechami, owocami czy bakaliami. Lody świetnie smakują polane odrobiną syropu klonowego i posypane orzechami.

2 komentarze
0

You may also like

2 komentarze

teenager ;) 7 czerwca 2014 - 11:40

zakochałam się w nich, a co dopiero jak spróbuję 🙂 czytając składniki coraz bardziej nabieram na nie ochotę! 🙂

Reply
Krzepa 23 czerwca 2014 - 17:41

pyszne:)

Reply

Zostaw komentarz