Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców

27 listopada 2014
Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców
Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców na spodzie z orzechów i daktyli. Inspiracją dla dzisiejszego witariańskiego torcika były te zimowe, przyprószone szronem kwiaty w moim ogrodzie. Dla mnie są bardzo waniliowe :).

Witariański Torcik Waniliowy

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Spód ciasta:
  • 1 kubek mieszanki migdałów i orzechów laskowych (w dowolnej proporcji)
  • 1 kubek daktyli
  • Krem waniliowy:
  • 200 g nerkowców (moczonych co najmniej przez 2 godziny)
  • 1 kubek płynnego mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Zmiel w blenderze orzechy, dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki daktyle (jeśli są twarde to można je wcześniej namoczyć). Miksuj, aż składniki się połączą.
  2. Przełóż masę do tortownicy (moja ma 18 cm). Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Włóż do zamrażarki.
  3. Wrzuć do blendera wszystkie składniki kremu. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Schłodź (2-3 godziny) i przechowuj w lodówce.

Dodatkowe informacje

Odkryłam ostatnio, zupełnie przez przypadek :), że jeśli po wstępnym miksowaniu kremu, zostawisz go na kilka godzin, a później zmiksujesz znów (przez kilka minut) stanie się on idealnie gładki.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

18 komentarzy

Darka 27 listopada 2014 at 14:02

Śliczny 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 27 listopada 2014 at 17:01

jest piękny! ale co tam, skoro w smaku jeszcze lepszy, musi rozpływać się w ustach! 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 27 listopada 2014 at 18:25

to są w 100% moje smaki, a przy tym rewelacyjna prezentacja! zjadłabym chyba całe ciasto sama!!

Odpowiedz
Blue Almonds 27 listopada 2014 at 20:41

Miło mi bardzo 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 27 listopada 2014 at 20:42

Dziękuję, był rzeczywiście smaczny :). Polecam!

Odpowiedz
Blue Almonds 27 listopada 2014 at 20:43

Takim słodkościom ciężko się oprzeć 🙂

Odpowiedz
kikimora 28 listopada 2014 at 01:18

Musi być naprawdę cudowny, jak sernik z nerkowców, tylko jeszcze delikatniejszy 🙂

Odpowiedz
vea love green 28 listopada 2014 at 08:07

oj! na pewno przepyszny!!!

Odpowiedz
Mika z FoodCookLove 2 grudnia 2014 at 09:48

Ale czad!!!

Odpowiedz
Blue Almonds 2 grudnia 2014 at 10:15

😀

Odpowiedz
Magda Smuga 17 stycznia 2015 at 22:05

już się chłodzi 🙂

Odpowiedz
Magda Smuga 18 stycznia 2015 at 13:21

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Odpowiedz
Magda Smuga 18 stycznia 2015 at 13:25

smak rewelacja :), trochę krem wyszedł za płynny ale to nie wpłynęło na smak, mniami 🙂
może następnym razem dodać trochę agar-agar, żeby bardziej stężało??
pozdrawiamy Michasia z mamą

Odpowiedz
Blue Almonds 18 stycznia 2015 at 21:28

Myślę, że można zacząć od mniejszej ilości mleka albo dodać więcej oleju kokosowego. Konsystencja zależy od rodzaju mleka i samych nerkowców. Fajnie wiedzieć, że ciasto smakowało, zwłaszcza, że sama bardzo je lubię 🙂

Odpowiedz
Anita szyje 23 listopada 2015 at 15:21

Calkiem przypadkiem trafilam na Twojego bloga ale z pewnoscia tutaj zostane. Przynajmniej do czasu ,kiedy wyprobuje juz kazdy przepis 🙂 Wszystko wyglada smakowicie. Ciesze sie ze Cie znalazlam 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Blue Almonds 2 grudnia 2015 at 00:56

Bardzo, bardzo mi miło :D. Dziękuję, zapraszam i pozdrawiam serdecznie również :)!

Odpowiedz
Anonimowy 18 września 2016 at 22:25

wow rewelacja! wlasnie zaczynam swoja przygode z raw food i z pewnoscia pierwsze przepisy wykorzystam z twojego bloga, dziekuje

Odpowiedz
Blue Almonds 19 września 2016 at 11:37

Dzięki! Bardzo mi miło 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226