Zupa krem awokado-koperkowa (raw vegan)

20 marca 2014
Kremowa i lekkostrawna zupa, pełna witamin, błonnika, kwasów omega 3 i omega 6.

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki wody źródlanej lub filtrowanej
– 1/2 dużego awokado (musi być dojrzałe) albo jedno małe
– 1 spora żółciutka papryka
– 3 suszone pomidory
– 1/2 pęczka koperku
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka cząbru
Do posypania gotowego dania: łuszczone nasiona konopi *

Wykonanie:
1. Włóż do blendera wszystkie składniki i miksuj do konsystencji kremu.
2. Wlej do miseczek i posyp nasionami konopi. Udekoruj świeżym koperkiem.

Zupę można przechowywać w lodówce 2 dni


 * Nasiona konopi zapewniają: 
  • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3, 6 i 9), 
  • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe), 
  • 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności, dużą ilość odżywczych minerałów 
  • dużą ilość odżywczych minerałów – wapń, potas, fosfor, żelazo, i inne
  • błonnik pokarmowy 
  • witaminy z grupy B oraz witaminę E

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Marta 24 marca 2014 at 18:48

Bardzo smaczna zupa, myślę, że na stałe zagości w moim menu 🙂

Odpowiedz
MagPie 24 marca 2014 at 20:53

Dziękuję 🙂 Też bardzo ją lubię 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226