Wegański, kremowy serek z nerkowców. Przy nim łatwo można zapomnieć o tradycyjnych serach z mleka. Jeśli nie jesteś fanem czosnku, możesz go zastąpić inną ulubioną przyprawą albo suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.
Składniki:
– 1 kubek nerkowców
– 1 i 1/2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżka ulubionego oleju tłoczonego na zimno (ja użyłam arachidowy)
– od 4 do 6 upieczonych ząbków czosnku (w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut) lub 1 łyżeczkę czosnku w proszku
– sok z połówki cytryny
– sól i pierz (może być cayenne) do smaku
Wykonanie:
1. Zalej orzechy wodą i mocz co najmniej 6 godzin.
2. Namoczone orzechy odcedź i miksuj w blenderze na wysokich obrotach z pozostałymi składnikami. Gotowe!
Jeśli “serek” będzie zbyt gesty dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy.
4 komentarze
Bardzo ciekawy przepis!
Miło mi, że się podoba 🙂
Co wnoszą do przepisu płatki droźdzowe?
Płatki drożdżowe dodają smaku, są lekko orzechowe i są nazywane "wegańskim parmezanem" 🙂