Fioletowe Chipsy z Ziemnikaów z Solą i Tymiankiem

by magda
Wegańsie Chipsy z Fioletowych Ziemniaków

Chipsy to chipsy, wiadomo … powinno być łatwo je zrobić :). W końcu to tylko ziemniaki!

Nie jest to jednak takie proste, bo prawda jest taka, że upiec idealne, chrupiące i równomiernie zrumienione chipsy to spore wyzwanie, ale pocieszające jest, że z każdym kolejnym razem wychodzą coraz lepsze.

Przed wami pomysł na chipy z ziemniaków fioletowych, które coraz częściej można spotkać na półkach warzywniaków, sięgamy po nie głównie ze względu na ich przepiękny kolor. Co ciekawe okazuje się, że właśnie dzięki fioletowej barwie ziemniaki te mają więcej właściwości niż zwykłe kartofle. Taki kolor uzyskują dzięki antocyjanom – naturalnym barwnikom, które mają właściwości lecznicze. W badaniach wykazano, że antocyjany mają właściwości przeciwnowotworowe.

Powodzenia w eksperymentach i na zdrowie !!!

Fioletowe Czipsy z Solą i Tymiankiem

Drukuj
Porcja dla: 2-3 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4 średniej wielkości fioletowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz
  • ulubione zioła, u mnie tymianek

Wykonanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
  2. Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki, najlepiej mandoliną, melakserem, specjalną przystawką do miksera lub ostrym nożem. Plastry ziemniak powinny mieć około 1-2 milimetry i wszystkie powinny mieć tę samą grubość.
  3.  Ziemniaki posyp lekko solą morską, świeżo mielonym pieprzem i  ulubionymi ziołami, a na końcu wysmaruj oliwą.
  4. Ułóż na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układaj jeden obok drugiego. Mogą być bardzo blisko siebie, ale nie mogą na sobie leżeć.
  5. Jeśli ziemniaki pokrojone są bardzo cienko , tzn. 1 mm piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 – 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków, czyli około 2 mm piecz w 250 stopniach C przez około 9 – 15 minut lub do zrumienienia.
  6. Ziemniaki trzeba po prostu obserwować, żeby były lekko zrumienione, ale nie spalone. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Notes

Do przygotowania chipsów możesz również wykorzystać tradycyjne ziemniaki.

0 komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz