Idealnie kremowy i delikatny hummus z cieciorki i słodkich ziemniaków. Można go zajadać, jako dip z surowymi warzywami lub chrupiącym chlebem :).
Hummus z Batatem
DrukujProdukty
- 1/2 kubka puree z batatów (1 mały ziemniak ugotowany na parze)
- 1 i 1/2 kubka ugotowanej ciecierzycy (1 puszka - 240 g)
- 2 łyżki tahini
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do ziemniaków (kolendra, mielony kminek, cząber, pietruszka)
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 do 3 łyżek oleju tłoczonego na zimno z orzechów arachidowych (lub oliwy z oliwek)
- kilka gałązek świeżej mięty
Wykonanie
-
Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju miksuj w blenderze do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. pod koniec dodaj tłoczony na zimno olej lub oliwę.
-
Przed podaniem posyp świeżą miętą. Pyszność!
3 komentarze
zdecydowanie jeden z moich ulubionych hummusów, bataty dodają mu tak ciekawy, słodki posmak – pycha! 🙂
Uwielbiam hummus! Takiego jeszcze nie jadłam. Dzięki za pomysł
hummus ze słodkim ziemniakiem to coś pysznego!