Pierożki z ciasta ryżowego z nadzieniem ze świeżego kokosa z czarnym sezamem. Tajski przysmak, w którym zakochałam się, zajadając różne smakołyku na festynie w Prachuap Khiri Khan. W oryginalne pierożki podawane są na liściu palmowym.
Kokosowe Pierożki
DrukujProdukty
- 1 orzech kokosowy (pokrojony miąższ)
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka cukru z kwiatów kokosa
- 1/3 kubka mleka kokosowego
- papier ryżowy (kwadraty 16x16) - ok. 15 szt.
Wykonanie
- Przygotowanie nadzienia: miksuj miąższ kokosa z cukrem i mlekiem kokosowym, na końcu dodaj sezam.
- Płatki papieru ryżowego namaczaj w gorącej wodzie (pojedynczo). Przełóż na deskę i przekrój na pół, tak aby powstały 2 trójkąty.
- Na każdą część płatka ryżowego połóż 1 łyżeczkę farszu i zawijaj. Posyp sezamem.
- Można jeść od razu lub podgrzać na parze albo wyłożyć na pergamin i lekko zrumienić w piekarniku (3 minuty).
Pierożki można posmarować niewielką ilością oleju kokosowego.
3 komentarze
coś mi się wydaje, że w tym przysmaku nie można się nie zakochać! ciekawe – super pomysł 🙂
Oj można 😀
tzn. nie można się nie zakochać 😀