W oczekiwaniu na lato warto nie zapomnieć o takich królowych roślin, jak jeżyny, maliny i porzeczki :). Dziś w duecie z księżniczką kasz czyli komosą ryżową :), pełną pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i soli mineralnych. Leśny Mix z Quinoa, czyli maliny, jeżyny, jagody, porzeczki
Leśny Mix z Quinoa
DrukujProdukty
- Warstwa owocowa:
- 1 i 1/2 kubka mrożonych owoców leśnych (maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki itp.)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej) wymieszana z 1 łyżką wody
- Warstwa z komosy (quinoa):
- 1/2 kubek komosy + 1 kubek wody
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku (lub ekstraktu z wanilii)
- szczypta soli
- Wodę można zastąpić mieszanką wody i mleka migdałowego w proporcji 1:1.
- Do udekorowania (opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kilka listków świeżej mięty
Wykonanie
- Ugotuj komosę w lekko osolonej wodzie (przepis na dole postu). Pod koniec gotowania dodaj wanilię w proszku.
- Mrożone owoce leśne z syropem klonowym umieść w garnuszku i przykryj. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3-5 minut. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną, zamieszaj i zdejmij z ognia.
- Umieść ugotowaną komosę w miseczkach, przykryj warstwą owoców posyp migdałami (mogą być prażone).
Notes
Gotowanie komosy ryżowej: 1. Quinoę wsyp na gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną, bieżącą wodą, intensywnie mieszając przez parę minut, aby pozbyć się z jej powierzchni gorzkich saponin. 2. Wypłukane ziarna zalej wodą (proporcja wody do komosy 1:1) i dodaj odrobinę soli. 3. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz grzanie, przykryj garnek i gotuj jeszcze 15 minut. 4. Po kwadransie wyłącz grzanie i delikatnie wymieszaj. Przykryj garnek ponownie i odstaw tak na dodatkowe 5 minut. Teraz quinoa jest gotowa do jedzenia.
12 komentarzy
Oj już nie mogę doczekać się wiosny , nie mówiąc o lecie 🙂 Dobrze, że mamy mrożone owoce i możemy teraz zrobić coś tak pysznego jak Twoja propozycja !
mi akurat niewiele malin w zamrażalce zostało i najchętniej wykorzystałabym je właśnie w tak pyszny sposób 🙂
Komosa może i jest księżniczką, ale dla mnie niekwestionowaną królową jest jaglana :3
Fajna, estetyczna propozycja :3
pysznie i jak cudnie podane!
Cudo! Quinoa tutaj wygląda niczym piasek z nadmorskich plaż, piękne! 😀
Dzięki :)! Świetne skojarzenie, od teraz patrząc na quinoę będę zawsze widzieć nadmorskie plaże :).
Miło mi bardzo :)!
O tak, jaglana ma mocną pozycję w Królestwie Roślin 🙂
Polecam, bo warto 🙂
Koniecznie spróbuj i daj znać jak wyszło :). Pozdrowienia!
mega! <3
mega! <3