Przepis banalnie prosty i zapewne wielu z Was takie rzeczy robi, ale wrzucam go na bloga, bo danie jest pyszne, proste i baardzo zdrowe! Makaron z groszku możecie zamienić na makaron z soczewicy, cieciorki czy pełnoziarnisty lub zwykły. Co, kto lubi. Ja często robię mix, czyli połowa pełnoziarnisty pszenny + soczewicowy. Taki włalsnie jest na zdjęciu.
O tej porze roku kupuje na staganach te przecenione, miękkie pomidory, których nikt nie chce. Są najlepsze na taki sos.
Makaron z soczewicy z pomidorami
DrukujProdukty
- 200 g makaronu z soczewicy lub/i zielonego groszku, cieciorki, pszennego pełnozoarnistego
- 120 wędzonego tofu, rozgniecionego widelcem
- 2-3 ząbki czosnku, w plasterkach
- 500 g bardzo dojrzałych pomidorów, u mnie malinowe, pokrojone w kostki
- 10 g oliwy z oliwek
- oregano
- sól, pieprz
- drożdże nieaktywne, opcjonalnie
Wykonanie
- Rozgrzej oliwę, dodaj tofu i smaż chwilę.
- Dodaj czosnek, smaż chwilę.
- Dodaj pomidory.
- Dodaj przyprawy (oregano, sól, piperz) i duś około 10 minut. Ilość przypraw dostosuj do swojego smaku.
- W międzyczasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Makaron odcedź, wyłóż na talerze, polej sosem i posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego!