Niebieski Migdał | kuchnia roślinna
  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep

Niebieski Migdał | kuchnia roślinna

Kuchnia Roślinna

  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep
0
Przekąski i przystawki

Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a’la Śledź

przez Blue Almonds 16 grudnia 2015
16 grudnia 2015
Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a’la Śledź
Boczniaki a’la śledź po raz pierwszy zawitały do mojej kuchni i bardzo mi się ta wersja spodobała. 

Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a'la Śledź

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 30 minut

Produkty

  • 3/4 litra wody
  • 250 do 300 g boczniaków (pokrojone w 1,5 cm paski)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 płatka nori do sushi
  • ZALEWA:
  • 2 spore cebule
  • 1/4 kubka wody
  • 1/4 kubka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju lnianego (tłoczony na zimno, nieoczyszczony)
  • 2 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz

Wykonanie

1. Gotuj boczniaki w wodzie z sosem sojowym i nori ok. 10 minut.
2. W międzyczasie przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki, za wyjątkiem oleju umieść w garnuszku i zagotuj. Po około 2 minutach ściągnij z ognia. Gdy zalewa lekko przestygnie dodaj olej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem wg własnego smaku.
3. Boczniaki umieść w słoiku, układając je na przemian z cebulą (wlej też cały płyn). 

Notes

Odstaw do lodówki na 24 godziny, żeby smaki się "przegryzły".

boczniaki
4 komentarze
1
FacebookTwitterGoogle +Pinterest

Możesz też Ciebie zainteresować

Chipsy z Cukini Sól & Pieprz

16 stycznia 2018

Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

22 grudnia 2017

Boczniaki a’la Śledź po Kaszubsku

18 grudnia 2017

Sezamki z Komosy ryżowej

25 października 2017

Pieczona Marchewka Balsamico z Tymiankiem

28 sierpnia 2017

Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia

6 lipca 2017

Wegański Migdałowy “Jogurt”

9 kwietnia 2017

Super Chlebek (Krakersy) Chia

6 września 2016

Hummus z Dyni i Białej Fasoli z Granatem

19 lipca 2016

Pomarańczowa Konfitura Rabarbar & Chia

29 czerwca 2016

4 komentarze

Weronika B. 16 grudnia 2015 - 13:43

Jakie świąteczne zdjęcia, podobają mi się 🙂 chyba muszę przygotować takie boczniaki dla taty, zanim wyposaży lodówkę w śledzie 😀

Reply
km 16 grudnia 2015 - 18:37

Pierwszy raz będę robić boczniakowe "śledzie" i coś czuję, że stanie się to mój ulubiony przepis 🙂

Reply
Salvador Dali 21 grudnia 2015 - 07:21

nigdy takiego cuda nie jadłam, ciekawe jak smakuje? 🙂

Reply
Blue Almonds 28 grudnia 2015 - 19:01

Warto spróbować :)!

Reply

Dodaj komentarz Anulij odpowiedź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Niebieski Migdał

Niebieski Migdał

Roślinna Blogerka, Miłośniczka Poranków, Skandynawskich Kryminałów, Włoskich 🛵 i Podróży. Fotografka i Autorka Książek kulinarnych "po godzinach".

Zostańmy w kontakcie

Facebook Google + Instagram Pinterest

Znajdź przepis

  • Rodzaj posiłku

  • Główny produkt

  • Dieta

Książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia RoślinnaDomowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski MigdałKsiążka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

  • Wegański Majonez

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

przepisy kulinarne

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

    7 lutego 2019
  • Ostra Zupa Kokosowa z Fioletowymi Ziemniakami i Dynią

    4 lutego 2019

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • 4tygodniowe KIMCHI Wasnej roboty oczywicie Jest ogie kimchi DobryFerment NiebieskiMigda
  • Poranne adowanie baterii z dwightmr  karkonosze NiebieskiMigda redheeler poranek
  • Nadrabiam zalegoci na blogu  wygldaj nowego przepisu Wdzony Krem
  • Wyobraasz sobie zim bez rozgrzewajcych zup z imbirem cynamonem kurkum
  • lonski obiod w Cafe Byfyj  Nikiszowiec Pysznie w cafebyfyj
  • Skitour cig dalszy  dzi eksplorowalimy okolice Szrenicy karkonosze z
  • Gry skrzcy si w socu nieg piese i przyjaciele przepis
  • A wam jak min dzie? skitour karkonosze NiebieskiMigda gry veganlifestyle
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wróć na górę