Meksykańska komosa ryżowa z czarną fasolą i kukurydzą jest bardzo łatwa do przygotowania, pełna protein i tak taka pyszna! To idealny przepis na lunch podczas intensywnych dni! Uwielbiam ją z dużą ilością świeżej pietruszki i dojrzałym awokado.
Meksykańska komosa z awokado
DrukujProdukty
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ papryczki jalapeno lub chili, opcjonalnie*
- 1 kubek kukurydzy, najlepiej świeżej lub mrożonej
- 1 15 oz czarnej fasoli 1 puszka
- 3 kubki ugotowanej komosy (ok. )1 kubek nieugotowanej
- 1 łyżka kminu
- 1 łyżeczka chili
- ½ łyżeczki soli
- 1 kubek passaty
- Sól i pieprz, do smaku
- Świeża kolendra lub zielona pietruszka, poszatkowana, w dowolnej ilości
- sok z 1 limonki
- awokado
Wykonanie
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej. Dodaj jalapeno, kukurydzę i czarną fasolę duś pod przykryciem aż kukurydza będzie miękka, około 3 -5 minut.
- Dodaj komosę ryżową, kmin i chili. Dokładnie wymieszaj i duś cały czas mieszając, aż komosa stanie się gorąca i zacznie trochę chrupać, około 3 minuty.
- Dodaj pomidorową passatę i gotuj przez około 3-4 minuty.
- Zdejmij z ognia i ostudź przez 5-10 minut, następnie spulchnij widelcem, posyp kolendrą, wciśnij sok z limonki.
- Przełóż do pudełka i dodaj plasterki awokado. Możesz też zawinąć w placki tortilli lub papier ryzowy.
Notes
* jeśli ostre smaki nie są dla Ciebie, zrezygnuj z tego produktu 😉