Niebieski Migdał | kuchnia roślinna
  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep

Niebieski Migdał | kuchnia roślinna

Kuchnia Roślinna

  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep
0
Mleko roslinne

Mleko roślinne orzechowe – jak zrobić samemu?

przez Blue Almonds 7 marca 2014
7 marca 2014
Mleko roślinne - orzechowe (raw vegan)

Podstawowy przepis na mleko roślinne, orzechowe własnej roboty, zwykłe lub na słodko (mleko migdałowe, mleko z orzechów laskowych albo mleko owsiane …).

Mleko roślinne orzechowe

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut

Produkty

  • 1 szklanka (ok. 150 g) namoczonych orzechów *
  • 4 szklanki wody (ok 900 ml)
  • 2-3 daktyle
  • 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu albo trochę stewii
  • 1/2 wypestkowanej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sól morska lub himalajska (ewentualnie) - szczypta

Wykonanie

Mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.

Słodkie mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
2. Przepłucz blender i ponownie wlej do niego mleko. Dodaj daktyle, wanilię, sól i ponownie zmiksuj.

Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed użyciem zawsze wstrząśnij.

 

*  Czas namaczania zależy od rodzaju orzechów. Możesz również użyć ziaren lub mieszanki orzechów i ziaren. Sprawdź czas:
 ZASADY MOCZENIA ORZECHÓW I NASION

Notes

Możesz również przygotować  bez-nabiałową śmietankę, stosując orzechy w proporcji 2:1. Pozostałość miąższu z orzechów możesz wykorzystać do surowych deserów, granoli oraz ciast i ciasteczek albo po wysuszeniu, zmielić na mąkę. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.

2 komentarze
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest

Możesz też Ciebie zainteresować

Mleko z nerkowców

25 sierpnia 2018

Mleko z Nerkowców i Daktyli

5 lipca 2017

Domowe mleko kokosowe i wiórki kokosowe ze świeżego...

28 lutego 2014

2 komentarze

Anonimowy 14 czerwca 2014 - 14:10

FASCYNUJĄCE!

Reply
MagPie 14 czerwca 2014 - 22:47

Dziękuję 😀

Reply

Dodaj komentarz Anulij odpowiedź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Niebieski Migdał

Niebieski Migdał

Roślinna Blogerka, Miłośniczka Poranków, Skandynawskich Kryminałów, Włoskich 🛵 i Podróży. Fotografka i Autorka Książek kulinarnych "po godzinach".

Zostańmy w kontakcie

Facebook Google + Instagram Pinterest

Znajdź przepis

  • Rodzaj posiłku

  • Główny produkt

  • Dieta

Książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia RoślinnaDomowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski MigdałKsiążka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Wegański Majonez

przepisy kulinarne

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

    7 lutego 2019
  • Ostra Zupa Kokosowa z Fioletowymi Ziemniakami i Dynią

    4 lutego 2019

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • Zimowy Skitour z dwightmr  oczywicie w Karkonoszach  cattledog
  • A wam jak min dzie? skitour karkonosze NiebieskiMigda gry veganlifestyle
  • Skitour cig dalszy  dzi eksplorowalimy okolice Szrenicy karkonosze z
  • 4tygodniowe KIMCHI Wasnej roboty oczywicie Jest ogie kimchi DobryFerment NiebieskiMigda
  • Nadrabiam zalegoci na blogu  wygldaj nowego przepisu Wdzony Krem
  • Wyobraasz sobie zim bez rozgrzewajcych zup z imbirem cynamonem kurkum
  • Gry skrzcy si w socu nieg piese i przyjaciele przepis
  • Poranne adowanie baterii z dwightmr  karkonosze NiebieskiMigda redheeler poranek
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wróć na górę