Pieczona Dynia z Pęczakiem i Kurkami

by
Pieczona Dynia z Pęczakiem i Kurkami

Sezon dyniowy trwa …. 

Produkty

  • 1 dynia, moja miała obwodu ok. 60 cm
  • 2 kubki kaszy pęczak
  • 200 g kurek
  • 1/2 kubka orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 cebula szalotka, ok. 1/2 kubka drobno pokrojonej
  • garść pokrojonej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego cząbru
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Wykonanie

Przygotowanie dyni
Odkrój dyni czapeczkę 🙂 i wydrąż środek. W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody, włóż dynie i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Powinna być lekko miękka.

Przygotowanie nadzienia
1. Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (proporcje 1:1; czas 15 minut).
2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć cebulkę i gdy lekko się zarumieni, dołóż umyte kurki i orzechy. Większe egzemplarze grzybków można pokroić na mniejsze części. Przesmaż całość kilka minut.

3. Masę “kurkową” połącz z ugotowanym pęczkiem, bulionem, sosem sojowym, pietruszką i cząbrem. Dopraw pieprzem.

Gotowym nadzieniem wypełnij dynię i przykryj dyniową czapeczką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez ok. 40 minut.

Podawaj z surowym sosem pomidorowym (w blenderze zmiksuj kilka pomidorów bez skórki z kilkoma liści bazyli i odrobiną soli i ostrej papryki).

3 komentarze
0

You may also like

3 komentarze

teenager ;) 13 października 2014 - 06:04

nie ma w tym daniu niczego co nie mogłoby mi nie smakować! już wyobrażam sobie jak musi być aromatyczne, ale przede wszystkim smaczne! 🙂

Reply
kikimora 14 października 2014 - 00:00

Na pewno pyszne danie, ale w akcji "Odchudzanie na weganie" nie używamy olejów, a już na pewno nie do smażenia 😉 Pozdrawiam!

Reply
MagPie 14 października 2014 - 12:33

Rozumiem, nie doczytałam do końca zasad ;), ja uznałam, że 1 łyżeczka oleju kokosowego na wielką dynię 🙂 nie czyni dania nie dietetycznym :). Postaram się wymyślić coś spełniającego zasady :). Pozdrowienia 🙂

Reply

Zostaw komentarz