Letnia wariacja konfitury ze świeżych owoców i nasion chia, tym razem rabarbarowo – pomarańczowa z cynamonem. Można ją zjadać z pełnoziarnistymi tostami, owsianką, jogurtem, puddingiem z chia lub tapioki czy jako dodatek do ciast lub ciasteczek, np z tofurnikiem. Jeszcze tylko mogę dodać, że konfitura jest przyjazna dla cukrzyków z uwagi na użyty ksylitol, którego indeks glikemiczny wynosi 8.
Pomarańczowa Konfitura Rabarbar & Chia
DrukujProdukty
- 4 kubki pokrojonego rabarbaru (0,5 centymetrowe plasterki)
- 4 do 5 łyżek ksylitolu
- 1/3 kubka wody
- sok z 1/2 pomarańczy (jeśli masz ochotę bardzo smak bardzo pomarańczowy, dodaj otartą skórkę z pomarańczy )
- 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, wersja dla miłośników tego smaku)
Wykonanie
- Umieść rabarbar, ksylitol, syrop klonowy (opcjonalnie) i wodę w rondlu. Gotuj około 10-15 minut, aż prawie cały płyn wyparuje.
- Dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy (opcjonalnie), cynamon oraz nasiona chia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu przez ok. 8-10 minut. Na koniec dodaj wodę różaną (opcjonalnie). Dosmacz wg własnego smaku, więcej cynamonu a może więcej cukru?
- Gdy konfitura ostyganie, przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.
4 komentarze
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! 🙂
Dziękuję 🙂
Oryginalna i zapewne bardzo smaczna konfitura : ) Lubię takie niecodzienne połączenia i ciekawi mnie, jak kwaskowaty rabarbar wypadnie w towarzystwie pomarańczy. Świetnie, że w przepisie użyto zdrowej alternatywy cukru – ksylitolu i nasion chia. Dzięki temu domowa konfitura jest nie tylko wolna od sztucznych dodatków, ale i nabiera korzystnych właściwości zdrowotnych. Mam tylko pytanie, ile dodano syrop klonowego, bo w składnikach nie został ujęty? Pozdrawiam
Przepraszam :). Moje niedopatrzenie. Podzieliłam konfiturę i do jednej części dodałam eksperymentalnie syrop klonowy (około 1 łyżki). Ilość należy dopasować do swojego smaku.