Małe Co-nieco dla wszystkich roślinnych łasuchów :). Waniliowy budyń bananowy, przykryty warstwą kokosowo-brzoskwiniową z chia.
Pudding Bananowy z Sosem Brzoskwinia & Chia
DrukujProdukty
- Pudding:
- 1 i 1/2 kubka mleka sojowego lub innego roslinnego
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitol)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu z laski wanilii
- szczypta soli
- 2 dojrzale banany
- Warstwa brzoskwiniowa:
- 3 lub 4 brzoskwinie
- 1/4 kubka mleka kokosowego
- 2 łyżki chia
- 1 łyżka płatków kokosowych (do posypania)
Wykonanie
-
Zmiksuj brzoskwinie z mlekiem kokosowym. Następnie dodaj nasiona chia, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki (na co najmniej 30 minut).
-
W niewielkim garnku wymieszaj wszystkie składniki puddingu, za wyjątkiem bananów. Następnie gotuj do momentu, aż masa stężeje (do konsystencji gęstego budyniu).
-
Schłodź masę. Dodaj rozgniecione banany, dobrze wymieszaj. Przełóż do miseczek, przykryj masą brzoskwiniową. Posyp płatkami kokosowymi. Gotowe :).
Notes
Przechowuj w lodówce.
10 komentarzy
Pysznie!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
pychaaaa! aż zrobiłam się głodna <3 będzie taki na śniadanie za niedługo, nie ma innej opcji – cudny pomysł! 🙂
bananowo- kokosowe smaki to coś dla mnie! z chęcią bym spałaszowała 🙂
zdecydowanie zaliczam się do łasuchów, więc chętnie zjadłabym taki pudding 🙂
Chyba umarłam i jestem w niebie *o* Wspaniałe!
Wygląda cudnie. Nominowałam cię do LBA, zapraszam do zabawy
Jak wspaniale wygląda! 🙂
Pyszny pomysł! Dobrze szacuję, że wychodzą z tego 2 porcje?
Tak 🙂 dokładnie
Rewelacja, skosztuje na bank. Kocham kokos
pozdrawiam!
newyolkkitchen.blogspot.com