Bób po prostu albo aż bób
Kolejny pomysł na danie z rośliny z rodziny bobowatych. Wiecie, że bób to nazwa zwyczajowa? Żeby być botanicznie poprawnym powinniśmy mówić wyka bób, należy bowiem do rodzaju wyka. Hmm …, dziwnie byłoby na bób mówić wyka ;). Ponoć regionalnie bywa nazywamy boberem, tak przynajmniej twierdzi Wikipedia, ale ja nie wiem. Pierwsze słyszę. Co ciekawe ma jedną odmianę – bobik, który różni się smuklejszym pokrojem, nieco wyższą łodygą, dłuższymi liśćmi i mniejszymi, niemal kulistymi nasionami, o czerwonym lub brunatnym kolorze.
Historyczna ciekawostka o bobie vel boberze
W Starożytnym Egipcie bób odgrywał rolę kultową. Ponieważ uważany był za “pokarm umarłych”, kapłani go nie spożywali; podobnie pitagorejczycy. Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi.
Smażony Bób z Suszonymi Pomidorami, Tymiankiem i Gorczycą
Wracając do tematu, dziś bob smażony. Tutaj ważne są zioła. Świeże i aromatyczne. Tymianek oraz Majeranek. Wyjątkowości i wyrazistości dodają ziarenka gorczycy. Gotując bób, nie obieram go skórki, ale ty możesz zrobić jak lubisz.
Smażony Bób z Suszonymi Pomidorami, Tymiankiem i Gorczycą
DrukujProdukty
- 2-3 kubki ugotowanego bobu
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki oliwy
- 4 gałązki świeżego majeranku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1-2 łyżki ziaren gorczycy
- sól
Wykonanie
- Po przepłukaniu warzywa , wrzuć go do gotującej się wody. Gotuj bób około 10-15 minut. Dopraw łyżeczką soli pod koniec gotowania .
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj suszone pomidory, zioła i ziarna gorczycy. Podsmaż wszystko na średnim ogniu.
- Dodaj bób. W zależności od tego jaki lubisz, ze skórą lub bez. Duś przez chwilę. Na końcu można doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
2 komentarze
Wygląda apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂