Tofurnik czyli “Sernik” z Tofu z Różano-Rabarbarową Konfiturą

by freelancer
Niebieski Migdał_Tofurnik z rabarbarem

Uff…, w końcu udało mi się wrzucić tego posta :). Ciacho było imieninowe 🙂  i miałam ochotę zamieścić ten przepis z dedykacją dla wszystkich Magd i Magdalen :). Nie udało się , ale dedykacja zostaje ;). 

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Ciasto
  • 1 kubek mąki orkiszowej razowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 kubka wody
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki miodu
  • Masa "serowa"
  • 400 g tofu
  • 3/4 kubka mleka ryżowego waniliowego
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • Konfitura różano-rabarbarowa
  • 3 laski rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 lub 2 łyżki cukru brązowego, kokosowego, ksylitolu ... (dostosuj do swojego smaku)
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 2 lub więcej łyżek wody różanej

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wyłóż do formy i piecz około 20 minut.
  3. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki masy “serowej”.
  4. Wyciągnij z piekarnika podpieczone ciasto, wylej na niego masę z tofu i wstaw ponownie na około 45-50 minut. Ciasto powinno zrumienić się jak zwykły sernik i nie powinno mieć płynnego środka.
  5. W międzyczasie ugotuj rabarbar z cynamonem i cukrem z niewielką ilością wody. Mąkę z tapioki wymieszaj w kubeczku z 1/2 kubka wody (tapiokę można zastąpić nasionami chia). Następnie powstały płyn dodaj do rabarbaru i chwilę gotuj. Na końcu dodaj wodę różaną. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody.

Notes

Tofurnik smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy spód ciasta lekko zmięknie.

5 komentarzy
1

You may also like

5 komentarzy

Kinga 3 czerwca 2016 - 17:39

Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

Zapraszam na mojego bloga! 🙂

Reply
Veggie 3 czerwca 2016 - 21:02

Piękne i bardzo apetycznie podane 🙂

Reply
Blue Almonds 3 czerwca 2016 - 21:13

Dziękuję :)!!!

Reply
Daria 4 czerwca 2016 - 07:00

piękne zdjęcia i przepyszne ciasto! aż chciałoby się zjeść… ekran XD

Reply
Ziołami Malowane 4 czerwca 2016 - 08:26

Jakie piękne ciasto <3 I wspaniały dobór smaków: róża i rabarbar doskonale się komponują 😉

Reply

Zostaw komentarz