Moje poszukiwania słodkości idealnej właśnie osiągnęły Mount Everest :). Ciasto intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. Wegańskie brownie! Zdrowe, pełne protein, z niewielką ilością tłuszczu (olej kokosowy), słodzone owocami i erytrolem* (polewa), bezglutenowe i do tego z fasoli.
Z pewnością ciasto w stylu fit na 100%.
Czekoladowe Brownie z Czerwonej Fasoli
DrukujProdukty
- 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli (wypłukanej i odsączonej)
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 do 3/4 kubka gorzkiego kakao (dobrej jakości)
- 1 duży banan lub 2 mniejsze
- 1 jabłko
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ryżowej
- Polewa czekoladowa
- 2 łyżki olej kokosowego
- 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao.
- 2 solidne łyżki erytrolu* lub innego cukru
- 3 do 4 łyżek mleka kokosowego
Wykonanie
1. Zalej siemię lniane wodą.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 -190 st.C.
3. Zmiksuj w blenderze banan, jabłko i przygotowane siemię lniane. Powoli dodawaj fasolę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję.
4. Przelej masę do formy (u mnie sylikonowa forma 20×20 cm) i piecz około 45 minut.
Przygotowanie polewy
Rozpuść olej kokosowy w małym garnuszku (nie gotuj), następnie dodaj kakao i erytrol. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników, zwłaszcza rozpuszczenia cukru. Rozprowadź na upieczonym cieście.
Ciasto trzeba dobrze schłodzić, a najlepiej po ostygnięciu wstawić na trochę do lodówki.
Notes
* Co to jest erytrol i czy jest zdrowy? Po pierwsze erytrol jest bardzo zdrowy. W przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie. Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier. Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów. Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Źródło: Poradnik Zdrowie.
11 komentarzy
Jutro robię, dam znać jak wyszło 🙂
Powodzenia! 🙂
Wyszło pięknie, smakowało wyśmienicie 🙂 Dziękuję. Zrobiłam małą modyfikację – zamiast siemienia dodałam chia.
Super! Cieszę się, że smakowało :). Też lubię eksperymentować. Pozdrowienia! 🙂
Czy mogę czymś zastąpić mąkę ryżową? 🙂
Oliwia, myślę, że można :). Można dać na przykład w łyżki budyniu w proszku lub ziemniaczanej czy kukurydzianej mąki. Tak sobie myślę 🙂
Super, więc robię na święta, dzięki 🙂
Niestety moje ciasto smakuje jak ziemia, nie jest w nim wyczuwalna żadna słodycz, a nawet przebija słony smak. Naprawdę mam dużą tolerancję do “niesłodkich” deserów wegańskich. Nie wprowadzała żadnych modyfikacji do przepisu, a jednak coś poszło nie tak 😀
Hmm, nie mam bladego pojęcia dlaczego. To ciacho robiłam wielokrotnie. Przychodzi mi do głowy tylko jeden pomysł :), jak będzie w Jelniej Górze, zapraszam na ciacho i kawę do mnie 🙂
To jest brownie doskonałe,! Poezja! Wszystkim polecam! Dziękuje za świetny przepis!:)
Dziękuję :*