Zielone pesto pietruszkowo – bazyliowe z orzechami włoskimi i awokado. Idealne do makaronu tradycyjnego, jak i warzywnego z cukinii czy marchewki. Można wykorzystać go jako “smarowidło” do kanapek czy dip do surowych warzyw.
Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia
DrukujProdukty
- pietruszka (mały pęczek)
- bazylia (duży pęczek)
- 1/2 szkl. namoczonych i odsączonych orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 awokado
- 5 pomidorów suszonych
- 1/2 szkl. wody źródlanej
- 1/2 łyżeczki chili suszonej lub pasty z chili
- sól do smaku
Wykonanie
Miksuj wszystkie składniki pesto do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
5 komentarzy
raw? nie moze być lepiej, cudo!
zdecydowanie "raw", dziękuję 🙂
już zdecydowanie zbyt długo zabieram się za domowe pesto! czas wykorzystać wakacje i zrobić coś tak pysznego 🙂 z orzechami włoskimi musi być obłędne!
Uwielbiam makaron z pesto! Robilsm osobno bazyliowe i pietruszkowe sle nigdy razem:) a czy zamiast orzechow moge dac slonecznik?
Myślę, że tak 🙂