Amarantusowy Jabłecznik z Kokosem

by
Amarantusowy jabłecznik z kokosem
Niezbyt często zdarza mi się “piec” ciasta, tzn. po zrobieniu rachunku sumienia wyszło, że na pewno w ciągu ostatnich dwóch lat nie zrobiłam żadnego, a i wcześniej zdarzało mi się to bardzo rzadko. Tak więc z wielką dumą 🙂 prezentuję:  
Wegański Jabłecznik Amarantusowo-Migdałowy.

Amarantusowy Jabłecznik z Kokosem

Drukuj
Porcja dla: 1-8 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 i 1/2 kubka mąki z amarantusa
  • 1 kubek mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru kokosowego (lub innego nierafinowanego)
  • 1/2 kubka pestek dyni
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 kubka masła orzechowego
  • 1 kubek mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku lub miąższ z 1 laski wanilii
  • 1/2 kubka musu jabłkowego

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st.C
2. W małej miseczce połącz siemię lniane i wodę. Dobrze wymieszaj.
3. W dużej misce połącz mąkę amarantusową i migdałową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, wiórki kokosowe, cukier i pestki dyni.
4. W niewielkim garnuszku roztop olej kokosowy. Odstaw. Dodaj masło orzechowe i wanilię, dobrze wymieszaj. Następnie wlej mleko migdałowe. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Mokrą masę wlej do suchej, dodaj mus jabłkowy i siemię lniane. Po dokładnym wymieszaniu, przelej masę do formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pokrój jabłka na cienkie plasterki i wyłóż na ciasto (po wierzchu posyp dodatkowo cynamonem). Piecz przez około 1 godzinę.

Notes

Mus jabłkowy łatwo przygotować, miksując jedno jabłko z odrobiną mleka roślinnego.

9 komentarzy
0

You may also like

9 komentarzy

Kats 19 stycznia 2015 - 19:05

Właśnie zamówiłam mąkę amarantusową, to będzie pierwszy wypiek który z niej zrobię 🙂

Reply
Magda Smuga 19 stycznia 2015 - 19:15

dziękuję za przepis 🙂

Reply
Blue Almonds 19 stycznia 2015 - 20:45

Miło mi :), bo to też był mój pierwszy wypiek z mąki amarantusowej 🙂

Reply
Blue Almonds 19 stycznia 2015 - 20:47

Proszę bardzo i polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrowienia dla Michasi 🙂

Reply
Magdalena Kuchaja 19 stycznia 2015 - 22:42

przepyszny, tyle smaku i zdrowia ! 🙂

Reply
Daria 20 stycznia 2015 - 07:01

na samą myśl o tym jabłeczniku robię się głodna! wygląda obłędnie i musi też pachnieć niesamowicie 🙂

Reply
vea love green 20 stycznia 2015 - 23:13

<3 <3 <3 amarantus, masło orzechowe i jabłka <3 <3 <3

Reply
Alexa 20 stycznia 2015 - 23:51

Jak tylko kupię mąkę amarantusową zrobię z niej takie ciacho!

Reply
Blue Almonds 3 marca 2015 - 20:52

Super 🙂

Reply

Zostaw komentarz