Białe Brownies z Fasoli

16 grudnia 2016

Biała odmiana popularnego brownies czyli Blondie Brownies, ale nadal wegańska i nadal z fasoli, czyli moje ulubione ostatnio słodkie, roślinne kreacje.

 

Białe Brownies z Fasoli

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 2 puszki białej fasoli (wypłukanej i odsączonej)
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 1/3 kubka mleka kokosowego
  • 1/2 kubka mąki kokosowej lub wiórek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
  • 1/2 tabliczki pokruszonej wegańskiej, białej czekolady (opcjonalnie)
  • Opcja 1_Polewa kokosowa
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • Opcja 1_Polewa czekoladowa
  • 1/2 tabliczki pokruszonej wegańskiej, białej czekolady
  • 2 łyżki mleka kokosowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 – 190 st.C.
  2. Miksuj mleko kokosowe, banany i jabłko na na gładką pulpę. Powoli dodawaj pozostałe składniki i miksuj / blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji (nie zapomnij, że olej kokosowy powinien być w stanie płynnym). Jeśli lubisz dość słodkie ciasta, a nie planujesz użyć czekolady, dodaj do masy 1 lub 2 łyżki erytrolu (ew. ksylitolu).
  3. Przelej masę do formy (u mnie sylikonowa forma 20×20 cm) i piecz około 45 minut.
Przygotowanie polewy:
  1.  Polewa kokosowa: rozpuść olej kokosowy w małym garnuszku (nie gotuj), następnie dodaj erytrol i wiórki kokosowe. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników, zwłaszcza rozpuszczenia cukru.
  2. Polewa czekoladowa: rozpuść czekoladę w mleku kokosowym w kąpieli wodnej.

Rozprowadź na upieczonym cieście.

Jeśli interesuje cię czym jest erytrol, to pisałam o nim przy okazji przepisu na Czekoladowe Brownies z Czerwonej Fasoli

Dodatkowe informacje

Ciasto trzeba dobrze schłodzić, a najlepiej po ostygnięciu wstawić na trochę do lodówki.


 

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

17 komentarzy

Arkadiusz 16 grudnia 2016 at 17:41

Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 grudnia 2016 at 21:05

To ja dziękuję! Pozdrowienia serdeczne również 🙂

Odpowiedz
VEGANation 17 grudnia 2016 at 19:41

Świetnie wygląda 😉

Odpowiedz
Blue Almonds 17 grudnia 2016 at 22:04

Dzięki 🙂

Odpowiedz
Szejd 18 grudnia 2016 at 03:08

w osiedlowym groszu jest na prawde sporo rzeczy ale budyniu bez serwatki to jeszcze żem nie widzioł

Odpowiedz
Blue Almonds 18 grudnia 2016 at 12:05

Trzeba szukać :). Pozdrowienia 😀

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 21 grudnia 2016 at 17:58

Moje piecze się już 45 min, a w środku ciągle jest płynne, co robic? :c

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 21 grudnia 2016 at 18:00

Moje piecze się już 45 min, a w środku ciągle jest płynne, co robic? :c

Odpowiedz
Blue Almonds 22 grudnia 2016 at 00:41

Agnieszka, mam nadzieję, że ciacho wyszło :). Trzymam kciuki! A czy fasola była dobrze odsączona? To ciasto generalnie nie jest zbyt płynne, nawet przed upieczeniem.

Odpowiedz
purrpura 1 stycznia 2017 at 14:52

Blue Almonds a budyń w jakiej formie nalezy dodać do masy?

Odpowiedz
Blue Almonds 2 stycznia 2017 at 11:57

Budyń w formie proszku 🙂

Odpowiedz
agnieszka-branicka Branicka 17 stycznia 2017 at 09:15

Witam. Można ominąć jabłko?

Odpowiedz
Blue Almonds 17 stycznia 2017 at 10:12

Agnieszka, teoretycznie i praktycznie można, ale trzeba byłoby dać większe banany 🙂 i może trochę czymś dosłodzić. Dałabym też 1 łyżkę zmielonego i wymieszanego z 2 łyżkami wody siemienia lnianego, ale to taki pomysł na szybko. Pozdrowienia!

Odpowiedz
Agnieszka Moitrot 7 marca 2017 at 16:48

Bardzo ciekawy przepis. Zrobię na pewno. Ląduje w zakładkach

Odpowiedz
Magdalena W 8 marca 2017 at 21:51

Czy budyń to istotny składnik? 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 9 marca 2017 at 10:24

Super! Miłego eksperymentowania 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 9 marca 2017 at 10:27

Jest dość istotny, ale myślę, że można spróbować zamienić go mąką ryżową i 1/4 łyżeczki wanilii w proszku. Warto poeksperymentować :). Trzymam kciuki! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226