Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

by
Wegańskie Muffiny z Białej Fasoli_Blue Almonds Niebieski Migdał
Ciąg dalszy strączkowej ofensywy. Dla wszystkich łakomych protein, poszukiwaczy idealnej zakąski po treningu, miłośników słodkości na diecie : Wegańskie Muffiny z Białej Fasoli. Fasola jest idealnym uzupełnieniem diety w białko, bo zawiera go aż 22%, więcej niż mięso (12-13%). Dodatkowo jest dobrym źródłem takich składników mineralnych jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i cynk oraz witamin z grupy B. 

Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Drukuj
Porcja dla: 2-9 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
  • 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka), wypłukanej i odsączonej
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/4 kubka miodu lub ulubionego syropu (daktylowy, klonowy,...)
  • 1/6 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 do 3 łyżek kruszonych ziaren kakaowca (lun inne ulubione pokruszone orzechy)

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st.C.
2. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki masy na muffinki, za wyjątkiem ziaren kakaowca, które dodaj na końcu. Dobrze wymieszaj. Przełóż masę do foremek na muffiny. U mnie wyszło 9 szt.
3. Piecz około 20-25 minut. Muffiny powinny być lekko zarumienione. Przed podaniem można je oprószyć niewielką ilością cukru pudru z cynamonem.

11 komentarzy
6

You may also like

11 komentarzy

Daria 6 października 2016 - 07:48

super! bardzo lubię słodkości z strączków 🙂

Reply
Anonimowy 8 października 2016 - 00:02

jak to ocenisz od 1 do 10 ?

Reply
Blue Almonds 8 października 2016 - 09:02

8 🙂

Reply
Sylwia 30 czerwca 2018 - 10:26

Pyszne, robię je często i w różnych kombinacjach 🙂 Dziękuję bardzo za przepis. Zastanawiam się tylko ile czasu wytrzymają w lodowce…tak z tydzień? 🙂

Reply
magda 2 lipca 2018 - 21:54

Myślę, że zdecydowanie dłużej :), tak długo aż jest smaczna 🙂

Reply
Aleksandra Anna 20 marca 2019 - 19:11

Te muffinki są przepyszne! Dzięki fasoli ich konsystencja przypomina ciasto z delikatnej mąki przennej i dużej ilości oleju. Jednak te są zdrowe i niskokaloryczne w porównaniu z tradycyjnymi. Dzięki Magdo za tak cudowny przepis : )

Reply
magda 21 marca 2019 - 13:03

Dziekuję Ola :). Cieszę się bardzo, że ci smakowało!

Reply
Gabi 4 kwietnia 2019 - 19:47

Hej liczyłaś może kcal?;)

Reply
magda 4 kwietnia 2019 - 21:53

Nie :(, stram się jeść dobierając właściwe proporcję. Nie piękę często słodkości, a te muffiny świetnie się nadają na śniadanie, albo do popołudniowej kawy 😀

Reply
Ewa 22 sierpnia 2019 - 14:07

Kubek- to ile gram?

Reply
magda 22 września 2019 - 22:07

Kubek to u mnie 250 ml 🙂

Reply

Zostaw komentarz