Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

25 marca 2017
Wegańskie Muffiny z Białej Fasoli_Blue Almonds Niebieski Migdał
Ciąg dalszy strączkowej ofensywy. Dla wszystkich łakomych protein, poszukiwaczy idealnej zakąski po treningu, miłośników słodkości na diecie : Wegańskie Muffiny z Białej Fasoli. Fasola jest idealnym uzupełnieniem diety w białko, bo zawiera go aż 22%, więcej niż mięso (12-13%). Dodatkowo jest dobrym źródłem takich składników mineralnych jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i cynk oraz witamin z grupy B. 

Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-9 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
  • 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka), wypłukanej i odsączonej
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/4 kubka miodu lub ulubionego syropu (daktylowy, klonowy,...)
  • 1/6 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 do 3 łyżek kruszonych ziaren kakaowca (lun inne ulubione pokruszone orzechy)

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st.C.
2. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki masy na muffinki, za wyjątkiem ziaren kakaowca, które dodaj na końcu. Dobrze wymieszaj. Przełóż masę do foremek na muffiny. U mnie wyszło 9 szt.
3. Piecz około 20-25 minut. Muffiny powinny być lekko zarumienione. Przed podaniem można je oprószyć niewielką ilością cukru pudru z cynamonem.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

Daria 6 października 2016 at 07:48

super! bardzo lubię słodkości z strączków 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 8 października 2016 at 00:02

jak to ocenisz od 1 do 10 ?

Odpowiedz
Blue Almonds 8 października 2016 at 09:02

8 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226