Czekoladowe Brownie z Batatów

27 marca 2015

Wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe brownies ze słodkich ziemniaków, daktyli i mąki gryczanej, a do tego intensywnie czekoladowe i pyszne. Słodkość bez grzechu :).

 

Czekoladowe Brownie z Batatów

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 2 i 1/2 kubka puree z batatów (1-2 szt. ugotowane na parze)
  • 2 kubki daktyli (bez pestek)
  • 1/2 kubka mleka roślinnego
  • 1/3 kubka czarnego, gorzkiego kakao
  • 3/4 kubka mąki z kaszy gryczanej (zmielona na proszek niepalona kasza gryczana)
  • 1/4 kubka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 do 150 g pokruszonej gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)

Przygotowanie

1. Ugotuj na parze bataty, wcześniej pokrojone na ćwiartki (ok. 30-40).
2. Włącz piekarnik i rozgrzewaj do temperatury 180 st.C.
3. W międzyczasie zmiksuj daktyle z mlekiem roślinnym, kakao, mąką gryczaną, skrobią ziemniaczaną, wanilią i solą na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej mleka roślinnego (3-5 łyżek).
4. Następnie dodaj puree z batatów. Dokładnie zmiksuj. Na końcu wrzuć pokruszoną czekoladę i wymieszaj (część czekolady można zostawić do posypania brownies po wierzchu).
5. Przełóż masę do formy (ok. 20×20 cm), posyp czekoladą i piecz ok.55-60 minut.

Dodatkowe informacje

Do brownies możesz dodać wcześniej namoczone orzechy włoskie (1/2 kubka). Przechowuj w lodówce.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

17 komentarzy

Kasia i Beata knifeandspoon 27 marca 2015 at 15:31

Bataty na słodko sprawdzaja się super. Ostatnio robiłam dietetyczne babeczki z batatów i wiem ze Twoje brownie musi smakować extra 😉

Odpowiedz
Anonimowy 27 marca 2015 at 16:05

kubek czyli 200 czy 250 ml?

Odpowiedz
Biała Filiżanka 27 marca 2015 at 17:21

Już bym zjadła:) Ciasta z batatami są super !

Odpowiedz
Klaudia O 27 marca 2015 at 18:07

Wygląda mega smacznie 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 27 marca 2015 at 18:46

250 ml 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 27 marca 2015 at 18:47

Babeczki też muszą być świetne :).

Odpowiedz
Blue Almonds 27 marca 2015 at 18:48

Dziękuję 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 27 marca 2015 at 18:48

Zgadzam się :D.

Odpowiedz
Daria 27 marca 2015 at 19:45

o mamo! jak widzę tka intensywnie czekoladowe, zbite ciasto to automatycznie cieknie mi ślinka <3

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 27 marca 2015 at 20:28

coś wspaniałego!

Odpowiedz
Zuza El-Chocolate 27 marca 2015 at 23:03

Jak można wymyślić coś tak dobrego? 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 29 marca 2015 at 12:53

😀

Odpowiedz
Anonimowy 31 marca 2015 at 01:40

a daktyle bardzo potrzebne, może coś innego? dość dużo ich tutaj, a ja tak bardzo nie lubię 🙁 ale tak w ogóle to pycha! pycha! już nie mogę się doczekać aż zrobię! 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 31 marca 2015 at 08:05

Niestety jakaś słodkość jest potrzebna :). ale myślę, że można byłoby spróbować z rodzynkami, które przed miksowaniem można byłoby trochę pomoczyć w mleku roślinnym, żeby zmiękły. Można też wypróbować mix rodzynek i daktyli :), albo mix z morelami. Ważne, żeby udało się zmiksować do konsystencji pasty :). Powodzenia w eksperymencie i daj znać jak wyszedł 😀

Odpowiedz
Anonimowy 31 marca 2015 at 13:28

dzięki za odpowiedź, to chyba spróbuje z morelami, bo ze wszystkimi innymi suszonymi mam problem 😀 dam znać po Świętach co z tego wyszło! :))

Odpowiedz
Anonimowy 23 kwietnia 2015 at 12:17

czy daktyle należy przed zmiksowaniem namoczyć?

Odpowiedz
Blue Almonds 23 kwietnia 2015 at 12:32

Jeśli są twarde, to będzie lepiej je zamoczyć. Miksowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze :). Powodzenia 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226