Dynia Hokkaido z Zieloną Soczewicą na Rukoli i Botwinie

28 października 2017
DYNIA HOKKAIDO Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ NA RUKOLI I BOTWINIE

Jesień za oknem, więc nasz organizm w sposób naturalny zaczyna rozgldać się za daniami ciepłym, sycącymi i wzmacniającymi. Takim właśnie pomysłem na posiłek jest dynia hokkaido z zieloną soczewicą na rukoli i botwinie.

A może coś z dyni piżmowej? Fajny przepis znajdziesz TUTAJ.

 

Dynia Hokkaido z Zieloną Soczewicą na Rukoli

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2 Czas przygotowania:

Produkty

  • ½ dyni hokkaido
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 i ½ kubka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki bulionu grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mix rukoli i botwiny, dowolna ilość
  • pieprz lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

  1. Dynię pokrój na cząstki, a później na plasterki.
  2. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć dynię, przykryj. Smaż, wstrząsając od czasu do czasu patelnią. Dynia powinna sie lekko podrumienić. W połowie tego procesu, dodaj zabki czasnku.
  3. Po 2-3 minutach, dodaj sos sojowy i bulion grzybowy. Podduś chwilę i dodaj soczewicę. Jesli danie przywiera do patelni dodaj odrobinę wody. Dopraw wg smaku.
  4. Na telerze wyłóż mieszankę rukoli i botwinki i przykryj porcją dyni.
W tym daniu użyłam soczewicy zielonej z puszki. To bardzo wygodne rozwiązanie, gdy jest sie bardzo głodnym i nie mam czasie na gotowanie soczewicy samodzielnie.

 

Dodatkowe informacje

Danie mozna podawac gorące lub lekko ciepłe. Posyp prażonyi ziarami sezamu lub dyni.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226