Genialny 1-składnikowy Chleb Gryczany!

9 maja 2016

W kooperatywie z Cookaine powstał ten najzdrowszy, najprostszy i najpyszniejszy chleb ever ;D.  Dzięki Beti!!!

 

Produkty

  • 400 g niepalonej kaszy gryczanej
  • łyżeczki soli himalajskiej
  • łyżki czarnuszki (lub inną ulubioną przyprawą)

Przygotowanie

Dzień 1
Zalej kaszę gryczaną wodą, tak aby jest poziom był 2 cm powyżej ziaren. Odstaw na całą noc.

Dzień 2
Rano przepłucz kaszę i zalej ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem odlej nadmiar płynu, dodaj sól himalajską i blenduj na gładką masę. Przełóż masę do formy „keksówki”, wyłożonej pergaminem. Posyp ziarnami czarnuszki i odstaw.

Dzień 3
Umieść formę z ciastem w zimnym piekarniku i nagrzej do temperatury 200 st.C. Od tego momentu piecz chleb około 1 godziny.

Dodatkowe informacje

Blue Almonds po godzinach: A na dokładkę mój kochany Pan Winston w trakcie rekonwalescencji :D, który towarzyszy mi przy wszystkich eksperymentach kulinarnych :).


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

7 komentarzy

VEGANation 9 maja 2016 at 20:39

Fantastyczny! 😀

Odpowiedz
gin 10 maja 2016 at 14:04

Biedaczek… Mam nadzieję, że z nim coraz lepiej 🙂
Chleb bardzo ciekawy 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 10 maja 2016 at 18:00

Oj tak, wszystko już ok! 🙂 Dzięki!

Odpowiedz
Czarnowłosa 3 lipca 2016 at 20:51

Wygląda apetycznie.

Odpowiedz
Blue Almonds 4 lipca 2016 at 10:51

Nie tylko wygląda, jest też bardzo dobry :).

Odpowiedz
Artur 23 lutego 2017 at 22:38

Okazało się że mimo iż najprostszy to wyszedł zakalec. Co mogłem źle zrobić, zdjęcie na fb:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211848315793941&set=p.10211848315793941&type=3&theater

Odpowiedz
Blue Almonds 24 lutego 2017 at 08:53

Spróbuję pomóc :). Miałam taką samą sytuację z przyjaciółką. Jadła go mnie, wróciła do domu. Zrobiła i wyszedł zakalec :/. Próbowałyśmy dojść dlaczego i efekt przemyśleń był taki :): mogło być za dużo wody na etapie blendowania albo zmiksowana masa stała za krótko. Po zmiksowaniu kaszy pieczemy dopiero na drugi dzień. Proszę spróbować jeszcze raz, bo jest chleb jest pyszny. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226