Granola Kokos & Kardamon

12 lutego 2016

Chrupiące i pachnące musli, duże lepsze i zdrowsze od nawet najlepszego, kupionego w sklepie. Świetny dodatek do owoców, jogurtu lub mleka roślinnego.


Granola Kokos & Kardamon

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4 kubki tradycyjnych płatków owsianych
  • 1/2 kubka nasion słonecznika
  • 1 kubek nasion sezamu niełuskanego
  • 1 kubek wiórków kokosowych (100 g)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 kubka syropu klonowego
  • 1 kubek płatków kokosowych (50 g)
  • 1/2 kubka morwy (pokrojonej na mniejsze kawałki, jeśli są duże)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 160 st.C.
  2. Wymieszaj razem płatki owsiane, nasiona, wiórki kokosowe, kardamon i sól.
  3. Dodaj roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy. Rozłóż masę równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze. Piecz przez ok 25 minut (płatki powinny się lekko złote), mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnie wymieszaj z płatkami kokosowymi i piecz dodatkowe 10-15 minut.
  5.  Wyciągnij i wymieszaj z morwą. Odstaw do wychłodzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

Dodatkowe informacje

U mnie (na zdjęciu) poszatkowane jabłka, mleko z pestek dyni i granola. 

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

7 komentarzy

Dziurawy Kocioł 12 lutego 2016 at 14:18

Wygląda bosko! Powiedziałabym wręcz, że jest w moim stylu. 🙂
http://www.dziurawykociol.pl

Odpowiedz
Blue Almonds 12 lutego 2016 at 14:48

No to gratuluję dobrego smaku 😀

Odpowiedz
Daria 12 lutego 2016 at 16:40

to mleko z pestek dyni ciągle mnie kusi, ma cudowny kolor! a granola chyba jeszcze bardziej,bo uwielbiam takie chrupiące, zdrowe śniadania 🙂

Odpowiedz
Kasia knifeandspoon 15 lutego 2016 at 10:47

Dla mnie wow… jestem skuszona 🙂

Odpowiedz
kikimora 18 lutego 2016 at 00:53

Idealna!

Odpowiedz
Blue Almonds 18 lutego 2016 at 09:37

🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 18 lutego 2016 at 09:37

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226