Granolowe Batoniki z Płatków Owsianych i Orzechów

29 stycznia 2015

Zdrowa alternatywa dla sklepowych batoników. Odżywcze i pełne energii. Najczęściej przygotowuję takie smakołyki, gdy wybieram się na jakąś wycieczkę, gdzie będę miała ograniczone możliwości przygotowywania moich ulubionych posiłków i tak właśnie było również tym razem :). Jestem właśnie w drodze w Tatry, na kilkudniowy wypad ski-tourowy, a te pyszne batoniki siedzą w pudełeczku, schowane w plecaku :).


Granolowe Batoniki

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • 2 kubki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • 1/2 kubka suszonej żurawiny
  • 1/2 kubka ziaren słonecznika
  • 1/2 kubka pokrojonych migdałów
  • 1/2 kubka orzechów laskowych
  • 1/4 kubka łuszczonych ziaren konopi
  • 1/2 kubka pestek dyni (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli różowej, himalajskiej lub morskiej

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C
  2. W dużej misce rozgnieć banany na gładko, a następnie wymieszaj z wanilią.
  3. Płatki owsiane lekko zmiksuj w blenderze lub młynku (nie na mąkę, ich struktura powinna być nadal wyczuwalna). Przełóż do masy bananowej, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki (około 20 x 30 cm), lekko dociskając.
  5. Piecz około 30 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione.
  6. Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na prostokątne batoniki.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

25 komentarzy

Avka 29 stycznia 2015 at 16:24

muszę koniecznie zrobić te batoniki, wyglądają na pyszne, a w dodatku są z samych zdrowych składników 🙂

Odpowiedz
Daria 29 stycznia 2015 at 17:08

takie batoniki świetnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły – od razu więc zapisze przepis 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 29 stycznia 2015 at 17:15

Są do tego idealne 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 29 stycznia 2015 at 17:16

Warto wypróbować je w swojej kuchni 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 29 stycznia 2015 at 17:53

Smacznie 😉

Odpowiedz
Magda Smuga 29 stycznia 2015 at 20:45

bardzo smaczne 🙂 Michasia zrobiła i są rewelacyjne 🙂 jutro do szkoły zabiera a ja do pracy:) dziękujemy bardzo

Odpowiedz
Veggie 29 stycznia 2015 at 22:28

Pyszne, robię podobne, tylko bez pieczenia, ale skoro mają być na zapas, to pieczone oczywiście lepiej się sprawdzą 🙂

Odpowiedz
Natalie 29 stycznia 2015 at 23:40

Wow! Wyglądają bardziej apetycznie od Snickersa 😀

Odpowiedz
gin 31 stycznia 2015 at 19:45

Z takim prowiantem z pewnością będziesz miała mnóstwo energii na zimowe szaleństwa 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 07:45

ooo, do szkoły to one się świetnie nadają 🙂 Super pomysł!

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 07:47

Dziękuję 🙂 Jak dla mnie to nawet lepiej smakują od Snickersa 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 07:48

Oj miałam 🙂 Pół metra świeżego puchu i podejścia na 2000 m n.p.m,, energia była potrzebna 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 07:51

Tak, bez pieczenia takie batoniki są świetne, ale do plecaka takie podpieczone lepiej się sprawdzają :),

Odpowiedz
Kasia 18 lutego 2015 at 12:24

Spisałam składniki i będę robić Twoje wyglądają pięknie oby mi takie wyszły 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 18 lutego 2015 at 13:08

Te batoniki są dość proste, więc na pewno wyjdą 🙂

Odpowiedz
GruBBa 1 marca 2015 at 17:58

Właśnie wsadziłam swoją porcję do piekarnika. Trochę zmodyfikowałam, bo dałam siemię, goji i rodzynki jeszcze zamiast dyni i konopi, nie miałam też wanilii, to dodałam trochę miodu.
Mam nadzieję, że zasmakują mnie i synkowi,bo na pewno dostanie je do szkoły na 2gie śniadanie.

Odpowiedz
GruBBa 1 marca 2015 at 20:04

Pyszne wyszły 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 1 marca 2015 at 23:16

Świetny pomysł! Myślę, że mogą być lepsze nie moje 🙂

Odpowiedz
Salvador Dali 15 grudnia 2015 at 09:28

wydawałoby się, że 3 banany to mało, aby połączyć tyle składników, ale u ciebie wyglądają idealnie! <3
zjaaadłabym, oj zjadła!

Odpowiedz
MS 31 marca 2016 at 21:06

bez mleka, jeśli je zrobię z płatków gryczanych – bez glutenu – wreszcie słodycz dla mnie!
czy Twój kubek ma 200ml? bo kubek kubkowi nierówny i nie wiem, ile wsypać …

Odpowiedz
Blue Almonds 31 marca 2016 at 21:33

Myślę, że 2oo ml :), nie wiem tylko jak zachowają się płatki gryczane. Chyba dałabym trochę mniej mleka roślinnego. Powodzenia!

Odpowiedz
MS 31 marca 2016 at 22:30

Ale w przepisie nie ma w ogóle mleka ….

Odpowiedz
Blue Almonds 31 marca 2016 at 23:57

Ups ;), przepraszam, chyba zmęczona jestem. Nie wiem czemu napisałam to mleko. Myślałam o tym, żeby przy płatkach gryczanych ciasto może być rzadsze. Może być potrzeba, żeby dodać więcej płatków. Przepraszam za gafę i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
MS 1 kwietnia 2016 at 17:56

upiekłam i zdążyłam je spróbować – bardzo smaczne są 🙂 dzieci mi wyjadają!

Odpowiedz
Blue Almonds 3 kwietnia 2016 at 20:55

🙂 Cieszę się, że smakują 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226