Hummus z Batatem

14 kwietnia 2015

Idealnie kremowy i delikatny hummus z cieciorki i słodkich ziemniaków. Można go zajadać, jako dip  z surowymi warzywami lub chrupiącym chlebem :).


Hummus z Batatem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1/2 kubka puree z batatów (1 mały ziemniak ugotowany na parze)
  • 1 i 1/2 kubka ugotowanej ciecierzycy (1 puszka - 240 g)
  • 2 łyżki tahini
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do ziemniaków (kolendra, mielony kminek, cząber, pietruszka)
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 do 3  łyżek oleju tłoczonego na zimno z orzechów arachidowych (lub oliwy z oliwek)
  • kilka gałązek świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju miksuj w blenderze do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. pod koniec dodaj tłoczony na zimno olej lub oliwę.
  2. Przed podaniem posyp świeżą miętą. Pyszność!

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

Daria 14 kwietnia 2015 at 14:20

zdecydowanie jeden z moich ulubionych hummusów, bataty dodają mu tak ciekawy, słodki posmak – pycha! 🙂

Odpowiedz
Teija 14 kwietnia 2015 at 14:54

Uwielbiam hummus! Takiego jeszcze nie jadłam. Dzięki za pomysł

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 14 kwietnia 2015 at 19:11

hummus ze słodkim ziemniakiem to coś pysznego!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226