Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem

2 maja 2014
Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem

Tradycyjny hummus przygotowywany jest z cieciorki, która tutaj została zastąpiona cukinią. Smak pozostał tak samo wspaniały.


Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 młoda cukinia, obrana i pokrojona (ok. 1 i 1/2 szkl.)
  • 2 łyżki tahini (surowa pasta z sezamu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu (do posypania na wierzchu)
  • 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli (morskiej lub himalajskiej)
  • PRZYPRAWY: suszony tymianek, oregano, majeranek, papryka (po 1/2 łyżeczki) i odrobina pieprzu

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki Hummusu zmiksuj na gładką masę.
2. Przenieś do miseczki. Udekoruj niewielka ilością oliwy i sezamem (można również orzeszkami piniowymi)
3. Schładzaj przez 2 godziny.

Dodatkowe informacje

Danie smakuje wyśmienicie z pokrojonymi w słupki warzywami lub lekkimi krakersami z siemienia lnianego. Hummus z cukinii można również wzbogacić suszonymi pomidorami.




 

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Anonimowy 3 maja 2014 at 14:44

wiem, że można zrobić tahini samemu. Niestety nie wiem jak:/ macie może jakąś podpowiadajkę?

Odpowiedz
MagPie 5 maja 2014 at 12:29

Nigdy nie robiłam sama :(. Kupuję słoik Tahinii starcza mi na naprawdę długi czas. Więc nie pomogę

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226