Hummus z Dyni i Białej Fasoli z Granatem

19 lipca 2016

Za oknem żółto, zielono i czerwono. Nadeszła moja ulubiona pora roku. Dni nie są już tak męcząco gorące, a rześkie poranki stały się idealne na poranne bieganie. W konsekwencji mamy coraz większą ochotę na dania ciepłe, kremowe i w kolorach jesieni. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis: Hummus z dyni i fasoli i jeszcze z letnimi dodatkami, pietruszką i granatem.

 

Hummus z Dyni i Białej Fasoli z Granatem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 niewielka dynia hokaido (wydrążonej)
  • oliwa do zapiekania dyni
  • 1 puszka białej fasoli (odcedzona)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • natka pietruszki
  • - owoc granatu
  • - 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno

Przygotowanie

1. Nagrzej piekarnik do 220 st.C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pokrój dynię na mniejsze kawałki, skrop oliwą. Piecz około 30 minut, aż dynia zmięknie i lekko się zarumieni. Można również użyć dyni ugotowanej na parze.
2. Połącz dynię z fasolą, sokiem z cytryny, czosnkiem, tahinii i przyprawami. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodaj zimną wodę.

Hummus z dyni podawał skropiony oliwą (olejem), posypany świeżą pietruszką i ziarenkami granatu.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Martyna 24 września 2016 at 13:23

Uwielbiam podawać hummus z granatem! <3
Zapraszam do siebie – jedzrosliny.blogspot.com

Odpowiedz
Optymista2015 2 października 2016 at 21:46

Twój przepis jest bardzo kuszący 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226