Kawa z wanilią na czekoladzie – Wegańskie tiramisu

15 marca 2014

Najlepsza rzecz jaką jadłam ostatnio. Niewiarygodne, że to ciasto składa się tylko z roślin (orzechy, suszone na słońcu owoce, surowe kakao, olej kokosowy czy czysty syrop klonowy) :D. Jest przeeeepyyyyyszneeeeee !!! Świetny deser dla dbających o zdrowie i figurę.

Wegańskie tiramisu

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Ciasto:
  • 1 szklanka orzechów pekan (ok. 100 gram)
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki surowego kakao + 1 łyżeczka do posypaniu gotowego ciasta
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Krem:
  • 2 szklanki namoczonych nerkowców (ok.200 gram)
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (powinno być ciepłe, a nie gorące !)
  • 1/4 szklanki czystego syropu klonowego (lub syropu z agawy, pasty z daktyli lub surowego miodu)
  • 1/3 szklanki b. mocnej zaparzonej naturalnej kawy (schłodzonej)

Przygotowanie

Ciasto 
1. Zmiksuj orzechy na mąkę, a następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu połączenia się składników.
2. Równo rozłóż masę w tortownicy (ok. 20 centymetrowa), w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami, poczynając od środka, tak aby powstała równiutka podstawa ciasta.

Krem
1. Zmiksuj wszystkie składniki do kremowej konsystencji. Nerkowce powinny być wcześniej moczone co najmniej 2 godziny.
2. Wlej krem na ciasto i rozłóż szpatułką. Poprósz surowym kakao. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina może być w zamrażarce).
3. Dekoruj jak lubisz :).

Przechowuj w lodówce.

Dodatkowe informacje

Warto użyć syropu klonowego, ponieważ daję charakterystyczną, wyjątkową nutę smakową, a kawa najlepiej, żeby była zaparzona w ekspresie (espresso) lub naturalna kawa zaparzona i odcedzona.

Kawa z wanilią na czekoladzie (RAW) - Surowe tiramisu

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

Marta 24 marca 2014 at 18:50

Rewelacja, ciasto jest przepyszne 🙂

Odpowiedz
MagPie 25 marca 2014 at 00:09

🙂 Ja byłam zachwycona 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17 września 2014 at 23:30

Super przepis, ciasto szybkie i przepyszne !

Odpowiedz
MagPie 18 września 2014 at 17:40

Oooo, cieszę się, że smakowało :).

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226