Kokosowa Tarta z Jagodami i Chia

10 lipca 2014
Kokosowa Tarta z Jagodami i Chia_Niebieski Migdał

Zjawiskowa, surowa tarta z jagodami. Bardzo delikatny kokosowy spód z masą jagodową z nasionami chia. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i bardzo FIT .

Właściwości Nasion Chia

Nasiona chia stanowią obfite źródło: kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 w optymalnych proporcjach, minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy.  Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystanie na układ trawienny nasiona chia są polecane dla osób zmagających się z nadwagą. Są bogatym źródłem wapnia, świetnie nawadniają (namoczone oczywiście) organizm i mają dobry wpływ na poziom cukru we krwi.

Kokosowa Tarta z Jagodami i Chia

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • PODSTAWA TARTY:
  • 2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • KREM:
  • 3 szkl. jagód
  • 10 daktyli
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia

Przygotowanie

  1. Przygotowanie podstawy tarty: Zmiel wiórki kokosowe z orzechami w blenderze, następnie  dodaj daktyle. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Równo rozłóż masę w formie na tartę (z wyjmowanym dnem, ok. 20 cm). Włóż do zamrażarki.
  2. Przygotowanie masy jagodowej: Zmiksuj w blenderze mleko kokosowe z daktylami i jagodami. Następnie dodaj nasiona chia i miksuj przez chwilę. Zostaw masę na 15 minut, następnie zmiksuj krótko raz jeszcze. Gdy masa lekko stężeje, przełóż do formy na przygotowany spód.
  3. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Dodatkowe informacje

Ciasto przechowuj w lodówce.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

14 komentarzy

teenager ;) 10 lipca 2014 at 07:53

świetny przepis! tarta pełna zdrowia i samych najlepszych składników, smak musi być obłędny 🙂 może został dla mnie jeszcze kawałek? 😀

Odpowiedz
Tatiana 10 lipca 2014 at 09:47

wygląda genialnie!!! a gdzie można kupić nasiona chia?

Odpowiedz
Bartłomiej Popławski 10 lipca 2014 at 09:59

Bardzo fajny, oryginalny pomysł 🙂

Odpowiedz
MagPie 10 lipca 2014 at 11:04

Jest przepyszny, bardzo delikatny :), chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
MagPie 10 lipca 2014 at 11:05

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Odpowiedz
MagPie 10 lipca 2014 at 11:06

dziękuję 🙂

Odpowiedz
Beata F 10 lipca 2014 at 11:43

Samo zdrowie! 🙂 Takie smakołyki to ja lubię. Muszę gdzieś jechać na jagody, resztę składników w domu mam 😀

Odpowiedz
MagPie 10 lipca 2014 at 11:46

Koniecznie :), bo sezon na jagody został oficjalnie rozpoczęty 🙂

Odpowiedz
Avka 10 lipca 2014 at 15:47

uwielbiam wszelkie ciasta z jagodami, te musi być genialne 🙂

Odpowiedz
Krzepa 10 lipca 2014 at 18:23

mniam mniam:)

Odpowiedz
MagPie 10 lipca 2014 at 21:10

3 x mniam, niedługo robię powtórkę 🙂

Odpowiedz
MagPie 10 lipca 2014 at 21:11

I jest :D. Obiecuję 🙂

Odpowiedz
Pati252 10 lipca 2014 at 23:16

Świetny pomysł na wykorzystanie jagód w tarcie 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
MagPie 11 lipca 2014 at 09:10

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226