Kokosowa Tarta z Jagodami i Chia

by
Kokosowa Tarta z Jagodami i Chia_Niebieski Migdał

Zjawiskowa, surowa tarta z jagodami. Bardzo delikatny kokosowy spód z masą jagodową z nasionami chia. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i bardzo FIT .

Właściwości Nasion Chia

Nasiona chia stanowią obfite źródło: kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 w optymalnych proporcjach, minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy.  Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystanie na układ trawienny nasiona chia są polecane dla osób zmagających się z nadwagą. Są bogatym źródłem wapnia, świetnie nawadniają (namoczone oczywiście) organizm i mają dobry wpływ na poziom cukru we krwi.

Kokosowa Tarta z Jagodami i Chia

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • PODSTAWA TARTY:
  • 2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • KREM:
  • 3 szkl. jagód
  • 10 daktyli
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia

Wykonanie

  1. Przygotowanie podstawy tarty: Zmiel wiórki kokosowe z orzechami w blenderze, następnie  dodaj daktyle. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Równo rozłóż masę w formie na tartę (z wyjmowanym dnem, ok. 20 cm). Włóż do zamrażarki.
  2. Przygotowanie masy jagodowej: Zmiksuj w blenderze mleko kokosowe z daktylami i jagodami. Następnie dodaj nasiona chia i miksuj przez chwilę. Zostaw masę na 15 minut, następnie zmiksuj krótko raz jeszcze. Gdy masa lekko stężeje, przełóż do formy na przygotowany spód.
  3. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Notes

Ciasto przechowuj w lodówce.

16 komentarzy
0

You may also like

16 komentarzy

teenager ;) 10 lipca 2014 - 07:53

świetny przepis! tarta pełna zdrowia i samych najlepszych składników, smak musi być obłędny 🙂 może został dla mnie jeszcze kawałek? 😀

Reply
Tatiana 10 lipca 2014 - 09:47

wygląda genialnie!!! a gdzie można kupić nasiona chia?

Reply
Bartłomiej Popławski 10 lipca 2014 - 09:59

Bardzo fajny, oryginalny pomysł 🙂

Reply
MagPie 10 lipca 2014 - 11:04

Jest przepyszny, bardzo delikatny :), chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam 🙂

Reply
MagPie 10 lipca 2014 - 11:05

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Reply
MagPie 10 lipca 2014 - 11:06

dziękuję 🙂

Reply
Beata F 10 lipca 2014 - 11:43

Samo zdrowie! 🙂 Takie smakołyki to ja lubię. Muszę gdzieś jechać na jagody, resztę składników w domu mam 😀

Reply
MagPie 10 lipca 2014 - 11:46

Koniecznie :), bo sezon na jagody został oficjalnie rozpoczęty 🙂

Reply
Avka 10 lipca 2014 - 15:47

uwielbiam wszelkie ciasta z jagodami, te musi być genialne 🙂

Reply
Krzepa 10 lipca 2014 - 18:23

mniam mniam:)

Reply
MagPie 10 lipca 2014 - 21:10

3 x mniam, niedługo robię powtórkę 🙂

Reply
MagPie 10 lipca 2014 - 21:11

I jest :D. Obiecuję 🙂

Reply
Pati252 10 lipca 2014 - 23:16

Świetny pomysł na wykorzystanie jagód w tarcie 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉

Reply
MagPie 11 lipca 2014 - 09:10

Dziękuję 🙂

Reply
Sylwia 18 września 2019 - 14:30

Madziu a mleko kokosowe to chodzi o tą gęstą warstwę z puszki schłodzonego mleka kokosowego czy o mleko w kartonie o mniejszej zawartości tłuszczu?

Reply
magda 22 września 2019 - 22:06

Ja używam mleka w kartonie, ale można spróbować z mlekiem z puszki również 🙂

Reply

Zostaw komentarz