Kokosowe Curry z Tempeh

23 lutego 2016

Dziś propozycja w klimatach tajskich i troszkę indonezyjskich :). Główny bohater to tempeh, czyli fermentowane ziarna soji. Tempeh robi się coraz bardziej popularny ze względu na swoje wartości odżywcze. Białko roślinne z tempeh jest białkiem wysokiej jakości, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest też lekkostrawny i dietetyczny, zawiera optymalną ilość kalorii z białka w stosunku do kalorii z tłuszczu i skrobi. Tempeh jest również lepszym od mięsa źródłem żelaza, wapnia, magnezu i wielu innych, cennych minerałów. Obfituje również w witaminy z grupy B i kwas foliowy.


Kokosowe Curry z Tempeh

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 średniej wielkości cebule (drobno pokrojone)
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka drobno pokrojonego, świeżego imbiru
  • 1 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 laska cynamonu
  • 3 kubki pokrojonego, słodkiego ziemniaka (bataty)
  • 1 kubek wody
  • 1 i 1/2 kubek mleka kokosowego (lub więcej, wg smaku)
  • 200 g tempeh (pokrojony w kostkę)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Ryż
  • 1 i 1/2 brązowego ryżu jaśminowego
  • 1/3 kubka świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 2-3 minut. Dodaj pastę z tamaryndowca i dobrze wymieszaj. Gotuj ok. 2 minut.
  2. Dodaj imbir i czosnek oraz pozostałe przyprawy (kolendra, kurkuma, papryka i cynamon). Gotuj około 2 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Następnie dodaj słodkie ziemniaki, wodę, mleko kokosowe i tempeh. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15, minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Zdejmij przykrywkę, dodaj sok z cytryny i sos sojowy. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą lub użyj więcej sosu sojowego. Gotuj ok. 2-3 minut.
  5. Ugotowany ryż wymieszaj z posiekaną kolendrą i odrobiną soli. Podawaj z curry.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

5 komentarzy

Ziołami Malowane 23 lutego 2016 at 11:58

Bardzo ładne, klimatyczne zdjęcie! Jestem fanką tempehu i na pewno posmakowałby mi w takim wydaniu 🙂 Szkoda tylko, że tak ciężko go znaleźć w sklepach…

Odpowiedz
Blue Almonds 23 lutego 2016 at 13:12

Dziękuję :)! Rzeczywiście z kupnem tempehu jest problem :/. Ja właśnie odkryłam jeden sklepik 🙂

Odpowiedz
VEGANation 23 lutego 2016 at 21:06

Nabrałam ochoty na curry..
Twoje wygląda cudnie 😉

Odpowiedz
Daria 24 lutego 2016 at 08:22

świetne! koniecznie muszę zrobić to curry, tym bardziej, że pokochałam tempeh <3 a miseczka jest przeurocza, uwielbiam takie! 🙂

Odpowiedz
Kraina Sosny 24 lutego 2016 at 11:56

Bajeczne 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226