Kokosowe Pierożki w Papierze Ryżowym

27 maja 2014

Pierożki z ciasta ryżowego z nadzieniem ze świeżego kokosa z czarnym sezamem. Tajski przysmak, w którym zakochałam się, zajadając różne smakołyku na festynie w Prachuap Khiri Khan. W oryginalne pierożki podawane są na liściu palmowym.

Kokosowe Pierożki

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 orzech kokosowy (pokrojony miąższ)
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka cukru z kwiatów kokosa
  • 1/3 kubka mleka kokosowego
  • papier ryżowy (kwadraty 16x16) - ok. 15 szt.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie nadzienia: miksuj miąższ kokosa z cukrem i mlekiem kokosowym, na końcu dodaj sezam.
  2. Płatki papieru ryżowego namaczaj w gorącej wodzie (pojedynczo). Przełóż na deskę i przekrój na pół, tak aby powstały 2 trójkąty.
  3. Na każdą część płatka ryżowego połóż 1 łyżeczkę farszu i zawijaj. Posyp sezamem.
  4. Można jeść od razu lub podgrzać na parze albo wyłożyć na pergamin i lekko zrumienić w piekarniku (3 minuty).
    Pierożki można posmarować niewielką ilością oleju kokosowego.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

teenager ;) 28 maja 2014 at 08:05

coś mi się wydaje, że w tym przysmaku nie można się nie zakochać! ciekawe – super pomysł 🙂

Odpowiedz
MagPie 28 maja 2014 at 09:35

Oj można 😀

Odpowiedz
MagPie 28 maja 2014 at 09:50

tzn. nie można się nie zakochać 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226