Koktajl „Ciepła Gruszka i Cynamon”

16 marca 2016
Napisałam, że to koktajl, ale równie dobrze mogłaby to być kremowa owsianka albo gęsta gruszkowa zupa śniadaniowa :). Jak go zwał tak go zwał. Liczy się efekt, a efekt jest bardzo przyjemny!

Ciepła Gruszka i Cynamon

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1/4 kubka tradycyjnych płatków owsianych (najlepiej wcześniej namoczonych)
  • 1 duża, dojrzała gruszka + 1/2 w plasterkach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki nasion konopi
  • 2 lub 3 daktyle
  • 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
  • 3/4 kubka wody źródlanej lub filtrowanej

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój gruszkę na mniejsze kawałki.
  2. Miksuj wszystkie składniki za wyjątkiem gruszki do uzyskania kremowej konsystencji, którą dodaj pod sam koniec, tak żeby jest kawałeczki były wyczuwalne.
  3. Podgrzej lekko napój w małym garnuszku na wolnym ogniu, często mieszając. Można dodać trochę więcej wody, jeśli będzie zbyt gesty. Koktajl podawaj przyprószony ekstra cynamonem, ziarenkami konopi i plasterkami prażonej gruszki  z cynamonem (na niewielkiej ilości wody).

Dodatkowe informacje

Uwaga techniczna: łatwiej się go je łyżeczką niż pije :).

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Ziołami Malowane 16 marca 2016 at 13:48

To musi mieć cudowny smak, gruszka, cynamon i daktyle razem – niebo 🙂 zrobię jak będę miała gorszy dzień na poprawę humoru 🙂

Odpowiedz
Kraina Sosny 21 marca 2016 at 19:19

Wyśmienity :>

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226