Koktajl jagodowo-sezamowy „Jagoda & Tahini”

11 lipca 2014
Koktajl Jagodo-Sezamowy_Niebieski Mogdał

Dziś Koktajl jagodowo-sezamowy , nie mogło być inaczej :). Kupiłam litr pysznych jagód, 3 szklanki poszło na witariańską tartę z jagodami, a pozostała szklanka idealnie się do tego nadawała :). Jagody z Tahini? Czemu nie 🙂

Co nam daje jedzenie jagód? 
Jagody mają właściwości: przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom „złego” cholesterolu (LDL)  i podwyższające poziom „dobrego” (HDL), przeciwkrwotoczne, przeciw-żylakowe (mirtylina zmniejsza łamliwość, uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych), przeciwcukrzycowe (jagoda zawiera insulino-podobną wakcyaninę, zwaną roślinną insuliną), przeciwnowotworowe (fitoestrogeny, kwas foliowy i elagowy), odkażające i przeciwbakteryjne (w infekcjach przewodu pokarmowego, w zakażeniu układu moczowego bakterią E.Coli), przeciwwirusowe (w infekcjach wirusowych układu oddechowego), przeciwpasożytnicze i uspakajające.
Jagody są bogate w witaminy (A,C,E,B1,B2,PP,D, Kwas foliowy), składniki mineralne (magnez, żelazo, wapń, selen, cynk, miedź), pektyny, garbniki, fitoestrogeny, flawonidy, kwasy organiczne i błonnik.

Koktajl jagodowo-sezamowy

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek jagód
  • 1 dojrzały banan
  • 2 daktyle
  • 1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa)
  • 1 kubek mleka roślinnego
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Miksuj składniki koktajlu na gładko. Daktyle można wcześniej namoczyć w mleku, które zostanie użyte do smoothie, będzie się lepiej miksować.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

Justyna Żak 11 lipca 2014 at 22:34

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Pati252 13 lipca 2014 at 01:30

Wyśmienity napój! 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
MagPie 13 lipca 2014 at 08:28

dziękuję 🙂

Odpowiedz
MagPie 13 lipca 2014 at 08:28

😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226