Koktajl „Mandarynka na Ostro”

9 grudnia 2014
Ciąg dalszy cytrusowych smaków :). Moja dzisiejsza propozycja to koktajl mandarynkowy z ostrym akcentem pieprzu cayenne na mleku roślinnym, o właściwościach odchudzających.  Zawdzięcza je między innymi kapsaicynie zawartej w pieprzu kajeńskim i nobiletynie w mandarynkach. Więcej o właściwościach głównych bohaterach koktajlu na końcu postu :).

Koktajl Mandarynka na Ostro

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4 mandarynki
  • 3/4 kubka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Miksuj wszystkie składniki koktajlu do uzyskania kremowej konsystencji. Ostrożnie dodawaj pieprz kajeński, dostosowując ilość do swojego smaku.

Dodatkowe informacje

 Mandarynki, oprócz witaminy C (podobnie jak wszystkie cytrusy) zawiera również nobiletynę - flawonid , który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyć. Mandarynka to jedne z najbogatszych źródeł witaminy A. Poprawiają kondycję skóry i chronią przez chorobami oczu. Witamina A pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów.    Pieprz kajeński jest znany ze swoich właściwości leczniczych i odchudzających. Pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyrakowe. Wspomaga pracę układu odpornościowego, krążenia i pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii i zwiększa termogenezę.


 
 

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

teenager ;) 9 grudnia 2014 at 16:14

muszę spróbować z taką szczyptą pikanterii 🙂 dziś w szkole miałam na słodko z awokado, mandarynką, gruszką i cynamonem 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 9 grudnia 2014 at 17:06

Brzmi smakowicie 😀

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 9 grudnia 2014 at 18:13

takie koktajle to ja lubię! mogłabym je pić litrami 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 9 grudnia 2014 at 23:57

Witaj w klubie 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226