Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a’la Śledź

by
Wegańskie śledzie_Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej
Boczniaki a’la śledź po raz pierwszy zawitały do mojej kuchni i bardzo mi się ta wersja spodobała. 

Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a'la Śledź

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3/4 litra wody
  • 250 do 300 g boczniaków (pokrojone w 1,5 cm paski)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 płatka nori do sushi
  • ZALEWA:
  • 2 spore cebule
  • 1/4 kubka wody
  • 1/4 kubka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju lnianego (tłoczony na zimno, nieoczyszczony)
  • 2 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz

Wykonanie

1. Gotuj boczniaki w wodzie z sosem sojowym i nori ok. 10 minut.
2. W międzyczasie przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki, za wyjątkiem oleju umieść w garnuszku i zagotuj. Po około 2 minutach ściągnij z ognia. Gdy zalewa lekko przestygnie dodaj olej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem wg własnego smaku.
3. Boczniaki umieść w słoiku, układając je na przemian z cebulą (wlej też cały płyn)

Notes

Odstaw do lodówki na 24 godziny, żeby smaki się "przegryzły".

 

4 komentarze
3

You may also like

4 komentarze

Weronika B. 16 grudnia 2015 - 13:43

Jakie świąteczne zdjęcia, podobają mi się 🙂 chyba muszę przygotować takie boczniaki dla taty, zanim wyposaży lodówkę w śledzie 😀

Reply
km 16 grudnia 2015 - 18:37

Pierwszy raz będę robić boczniakowe "śledzie" i coś czuję, że stanie się to mój ulubiony przepis 🙂

Reply
Salvador Dali 21 grudnia 2015 - 07:21

nigdy takiego cuda nie jadłam, ciekawe jak smakuje? 🙂

Reply
Blue Almonds 28 grudnia 2015 - 19:01

Warto spróbować :)!

Reply

Zostaw komentarz