Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a’la Śledź

16 grudnia 2015
Boczniaki a’la śledź po raz pierwszy zawitały do mojej kuchni i bardzo mi się ta wersja spodobała. 

Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a'la Śledź

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3/4 litra wody
  • 250 do 300 g boczniaków (pokrojone w 1,5 cm paski)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 płatka nori do sushi
  • ZALEWA:
  • 2 spore cebule
  • 1/4 kubka wody
  • 1/4 kubka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju lnianego (tłoczony na zimno, nieoczyszczony)
  • 2 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1. Gotuj boczniaki w wodzie z sosem sojowym i nori ok. 10 minut.
2. W międzyczasie przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki, za wyjątkiem oleju umieść w garnuszku i zagotuj. Po około 2 minutach ściągnij z ognia. Gdy zalewa lekko przestygnie dodaj olej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem wg własnego smaku.
3. Boczniaki umieść w słoiku, układając je na przemian z cebulą (wlej też cały płyn)

Dodatkowe informacje

Odstaw do lodówki na 24 godziny, żeby smaki się "przegryzły".

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

Weronika B. 16 grudnia 2015 at 13:43

Jakie świąteczne zdjęcia, podobają mi się 🙂 chyba muszę przygotować takie boczniaki dla taty, zanim wyposaży lodówkę w śledzie 😀

Odpowiedz
km 16 grudnia 2015 at 18:37

Pierwszy raz będę robić boczniakowe "śledzie" i coś czuję, że stanie się to mój ulubiony przepis 🙂

Odpowiedz
Salvador Dali 21 grudnia 2015 at 07:21

nigdy takiego cuda nie jadłam, ciekawe jak smakuje? 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 28 grudnia 2015 at 19:01

Warto spróbować :)!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226