Mleko z Nerkowców i Daktyli

5 lipca 2017

Aromatyczne i delikatne mleko waniliowe z nerkowców i daktyli. Idealny dodatek do musli, granoli czy porannej kaszy jaglanej z owocami.

Mleko z Nerkowców i Daktyli

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 szkl. namoczonych nerkowców
  • 6 namoczonych daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 laski wanilii lub 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 szkl. wody źródlanej lub filtrowanej
  • 2 łyżki czystego syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
  2. Namoczenie daktyli ma ułatwić miksowanie składników mleka z nerkowców.
    Mleko można przechowywać w lodówce do ok. tygodnia.

Dodatkowe informacje

Mleko z nerkowców idealnie nadaje się jako baza np. do Cappuccino Smoothie , Owsiano-Bananowego Smoothie, czy Czekoladowego Smoothie .

2 komentarze

Karmel-itka. 8 maja 2014 at 15:53

robiłam z migdałów :] świetna sprawa!

Odpowiedz
MagPie 8 maja 2014 at 16:41

tak, z migdałów też jest smaczne 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226