Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

7 marca 2014
Namaczanie orzechów i nasion

 Orzechy i nasiona zostały tak stworzone, iż zawierają inhibitory enzymów, które sprawiają, że orzechy są „w uśpieniu” i nie rosną. Namaczanie orzechów jest ważne ponieważ, pozbawia orzechy tychże substancji, co zmniejsza ich kwasowość i gorzkość oraz sprawia, że są łatwiejsze do strawienia. Ponadto namaczanie sprawia, że są łatwiejsze do zmiksowania.

Czas namaczania orzechów i nasion
migdały
8-12 godzin
nasiona słonecznika
4-6 godzin
orzechy brazylijskie
2 godziny
nasiona konopi
nie wymagają moczenia
orzechy nerkowca
2 godziny
siemię lniane
4-6 godzin
orzechy laskowe
2 godziny
pestki dyni
4-6 godzin
orzechy pekan
2-4 godziny
gryka
6-8 godzin
orzechy ziemne
6-8 godzin
żyto
10 godzin
nasiona chia
6-8 godzin
pszenica
10 godzin
nasiona sezamu
4-6 godzin

 Nie wszystkie orzechy wymagają namaczania, ponieważ nie zawierają inhibitorów, np. nerkowce, orzechy brazylijskie czy makadamia, ale ich namaczanie ułatwia miksowanie w celu przygotowania niektórych potraw.

 Przed użyciem opłucz orzechy i nasiona. W celu namoczenia umieść je w naczyniu i zalej wodą (filtrowaną), tak, aby miały co wchłaniać i mogły się powiększać.

Można je przechowywać kilka dni w lodówce lub suszyć w temperaturze 46 st.C przez 8-12 godzin lub do uzyskania pożądanej chrupkości.

 Nasiona chia i siemię lniane wchłaniają wodę i robią się galaretowate, więc namaczamy je tylko wtedy, kiedy je potrzebujemy.

 

11 komentarzy

Sanaa 14 grudnia 2014 at 11:52

Fajna ta strona 🙂 Jestem początkującą "raw kucharką" Czy suszenie w temperaturze 46 stopni nie pozbawi orzechów enzymów?

Odpowiedz
Blue Almonds 14 grudnia 2014 at 12:29

Myślę, że nie. Z takimi wskazówkami spotkałam się w różnych książkach traktujących o "raw food". Pozdrawiam i cieszę się, że Ci się podoba :).

Odpowiedz
karol-lus 27 kwietnia 2015 at 12:20

czy namaczanie zwiększa ilość przyswajanych fitosteroli przez organizm człowieka?? mam na myśli skutek względem DHEA dla mnie…

Odpowiedz
Blue Almonds 29 kwietnia 2015 at 13:37

Przepraszam, ale nie mam pojęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16 lipca 2015 at 07:52

mam pytanie,czy muszę namoczyć nasiona chia? mają one wtedy mniejszą wartośc odżywczą?czy wystarczy jak dosypie np do jogurtu czy musli? pozdrawiam i dziękuje za odpowiedż 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 lipca 2015 at 14:47

Nie trzeba moczyć specjalnie, ale jeśli wrzucasz je do jogurtu, to warto zrobić to chwilę wcześniej przed jedzeniem. Jeśli jesz je z musli, to trzeba pamiętać, żeby przy tym się napić albo po jedzeniu. Optymalnie jest je zjadać jak są napęczniałe :).

Odpowiedz
Anonimowy 16 lipca 2015 at 23:17

Bardzo dziękuje za informacje,pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28 sierpnia 2015 at 10:27

Jak długo można przechowywać namoczone orzechy? Czy można namoczyć "na zapas"? Jeśli z takich orzechów zrobimy np. masło orzechowe, czy batony, musli – nie zepsuje się szybko? Czy suszenie orzechów w dehydratorze po moczeniu pozwala zachować benefity moczenia orzechów? Jak długo można je przechowywać po takim suszeniu? Dziękuję za informację!

Odpowiedz
Blue Almonds 28 sierpnia 2015 at 13:27

Jeśli chodzi o masło orzechowe, batony czy musli to można trzymać dośc długo w lodówce lub w zamrażarce bardzo długo. Namoczone orzrchy można jak najbardziej wysuszyć w dehydratorze. Jesli chodzi o przechowywanie takich orzechów to takze radziłabym trzymać w lodówce. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
karol-lus 5 listopada 2015 at 15:54

zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów

Odpowiedz
karol-lus 5 listopada 2015 at 15:54

zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226