Owsianka Gryka, Jabłko & Orzech

21 października 2017

Długo zbierałam się do zrobienia surowej owsianki z kaszy gryczanej, ale udało się :). Wersja z orzechami włoskimi i jabłkami z nutką cynamonu i kardamonu. Oczywiście z moimi ukochanymi borówkami. Świetnie nadaje się do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię.

 

Owsianka Gryka, Jabłko & Orzech

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 3-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 kubek orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 kubek mleka roślinnego (lub sok z 1 pomarańczy)
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • Dodatki:
  • granat
  • borówki
  • kruszone ziarno kakaowca

Przygotowanie

  1. Kaszę i orzechy włoskie zalej wodą w osobnych naczyniach. Należy je moczyć co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc, a przed użyciem dobrze wypłukać.
  2. Następnie zmiksuj wszystkie składniki owsianki do uzyskania „owsiankowej” konsystencji.
  3. Podawaj z granatem, borówkami i ziarnem kakao lub tak jak lubisz :).

Dodatkowe informacje

Przechowuj w lodówce (3-4 dni).

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Pati252 28 lipca 2014 at 23:58

Przepysznie się prezentuje 🙂 Doskonała na śniadanie na słodko 😉
Pozdrawiam

Odpowiedz
magda 6 listopada 2017 at 19:45

Dziekuję 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226