„Owsianka” Quinoa z Pistacjami i Granatem / Pomegranate Pistachio Quinoa Poridge (vegan)

30 grudnia 2014
„Owsianka” z magiczną mocą komosy ryżowej! O właściwościach tych małych ziarenek pisałam przy okazji przepisu na Granolę.

 
Składniki:
– 1/2 kubka quinoa (ja użyłam kolorowej)
– 1 i 1/2 kubka mleka migdałowego
– 1/2 mleka kokosowego
– 1/4 kubka wody
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku (lub miąższ z 1/2 laski wanilii)
– 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
– 2 łyżeczki cukru nierafinowanego (kokosowego, palmowego, trzcinowego lub inna ulubiona słodycz) 
– szczypta soli
– 2 łyżki pokruszonych orzechów pistacjowych
– pestki z połowy granatu

Wykonanie
1. Wsyp komosę do sitka i płucz przez kilka sekund.
2. W rondelku połącz mleko migdałowe, kokosowe, wodę, wanilię, cynamon, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia. Wsyp quinoa, zmniejsz grzanie do małego i gotuj 30 minut, mieszając co kilka minut. W połowie tego czasu rondelek częściowo przykryj.
3. Jeśli quinoa będzie zbyt sucha dodaj więcej mleka i odrobinę wody.
4. Podawaj na ciepło lub zimno, posypaną granatem i pistacjami.

Inne pomysły z Quinoa  🙂

                Granola „Quinoa & Morela”    Jabłko z Czarnym Ryżem i Quinoa


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

1 komentarz

teenager ;) 30 grudnia 2014 at 12:51

zdecydowanie zbyt dawno jadłam komosę i z wielką chęcią przypomnę sobie jej smak w takim wydaniu 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226