Pęczak z Pigwą

5 grudnia 2014

Pęczak i pigwa w niespotykanym duecie :). Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad. Pyszność! 


Pęczak z Pigwą

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-3 Czas przygotowania:

Produkty

  • Mus z pigwy:
  • 2 pigwy
  • 8 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • gruby plaster świeżego imbiru
  • skórka z 1/4 cytryny lub pomarańczy
  • 1 i 1/2 kubka wody
  • Warstwa pęczakowa:
  • 1 i 1/2 kubka kaszy pęczak
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • 1 łyżka syropu klonowego/ melasy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie

Przygotowanie kaszy
Do garnuszka z wodą (3 kubki) wsyp pęczak i rodzynki. Gotuj na średnim ogniu (około 15-20 minut) pod przykryciem. Gdy woda zostanie już w większości wchłonięta przez kaszę (po około 10 minutach), dodaj cynamon, miód i olej kokosowy.

Przygotowanie musu z pigwy
Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami. Pigwę obierz i wytnij gniazda nasienne. Drobno pokrojoną wrzuć do wody. Gotuj około 15-20 minut. Gdy wszystko lekko przestygnie, wyciągnij goździki, anyż, cynamon i skórkę z cytryny. Całą resztę miksuj do uzyskania konsystencji musu. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę gorącej wody.

Pęczak przełóż do miseczek, przykryj warstwą musu z pigwy. Całość polej odrobiną syropu klonowego. Można też posypać ulubionymi orzechami lub płatkami kokosowymi.

Dodatkowe informacje

Chcesz dodać słodkości? Polej gotowe danie dodatkową porcją syropu klonowego.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

5 komentarzy

Mika z FoodCookLove 5 grudnia 2014 at 12:29

Mam pigwę, uwielbiam pęczak, zatem do przystępuję do dzieła 🙂

Odpowiedz
vea love green 5 grudnia 2014 at 16:00

yami!!!!!!!<3

Odpowiedz
Kinga Łucja 5 grudnia 2014 at 18:22

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 3 sierpnia 2016 at 23:27

witam, czy byłaby taka możliwosc aby skomponowała Pani menu na drugie sniadanie do szkoły? Bardzo podobają mi się te wege/fit/zdrowe przepisy tylko, że nie wszystkie są praktyczne do jedzenia w szkole:) Pozdrawiam serdecznie:D

Odpowiedz
Blue Almonds 4 sierpnia 2016 at 10:14

Mam nawet taki pomysł :), jak tylko wrócę z urlopu to będę wymyślać i publikować :). Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226