Pomarańczowa Konfitura Rabarbar & Chia

29 czerwca 2016
Letnia wariacja konfitury ze świeżych owoców i nasion chia, tym razem rabarbarowo – pomarańczowa z cynamonem. Można ją zjadać z pełnoziarnistymi  tostami, owsianką, jogurtem, puddingiem z chia lub tapioki czy jako dodatek do ciast lub ciasteczek, np z tofurnikiem. Jeszcze tylko mogę dodać, że konfitura jest przyjazna dla cukrzyków z uwagi na użyty ksylitol, którego indeks glikemiczny wynosi 8.


Pomarańczowa Konfitura Rabarbar & Chia

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4 kubki pokrojonego rabarbaru (0,5 centymetrowe plasterki)
  • 4 do 5 łyżek ksylitolu
  • 1/3 kubka wody
  • sok z 1/2 pomarańczy (jeśli masz ochotę bardzo smak bardzo pomarańczowy, dodaj otartą skórkę z pomarańczy )
  • 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, wersja dla miłośników tego smaku)

Przygotowanie

  1.  Umieść rabarbar, ksylitol, syrop klonowy (opcjonalnie) i wodę w rondlu. Gotuj około 10-15 minut, aż prawie cały płyn wyparuje.
  2.  Dodaj sok i startą skórkę  z pomarańczy (opcjonalnie), cynamon oraz nasiona chia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu przez ok. 8-10 minut. Na koniec dodaj wodę różaną (opcjonalnie). Dosmacz wg własnego smaku, więcej cynamonu a może więcej cukru?
  3. Gdy konfitura ostyganie, przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

Kinga 29 czerwca 2016 at 15:37

Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 30 czerwca 2016 at 10:26

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Amatorka domowej kuchni 2 lipca 2016 at 14:11

Oryginalna i zapewne bardzo smaczna konfitura : ) Lubię takie niecodzienne połączenia i ciekawi mnie, jak kwaskowaty rabarbar wypadnie w towarzystwie pomarańczy. Świetnie, że w przepisie użyto zdrowej alternatywy cukru – ksylitolu i nasion chia. Dzięki temu domowa konfitura jest nie tylko wolna od sztucznych dodatków, ale i nabiera korzystnych właściwości zdrowotnych. Mam tylko pytanie, ile dodano syrop klonowego, bo w składnikach nie został ujęty? Pozdrawiam

Odpowiedz
Blue Almonds 4 lipca 2016 at 10:48

Przepraszam :). Moje niedopatrzenie. Podzieliłam konfiturę i do jednej części dodałam eksperymentalnie syrop klonowy (około 1 łyżki). Ilość należy dopasować do swojego smaku.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226