Rajska Zupa Kokosowa z Tapioką

8 listopada 2016

Perliste kuleczki tapioki jako bohater zupy mlecznej. Smak kojarzący mi się z rajską wyspą i długiem wypoczynkiem na białej plaży. Zima za oknem, a polinezyjskie śniadanie na stole. Czary!

Zupa Kokosowa z Tapioką

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-3 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 1/4 kubka drobnej tapioki
  • 1/2 kubka płynnego mleka kokosowego
  • 1 łyżka erytrolu (lub innego cukru)
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • syrop klonowy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Umieść w rondelku tapiokę i zalej 1i1/2 kubka wody. Odstaw na 30 minut.
  2. Dodaj pozostałe składniki. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
  3. Gotuj na małych ogniu przez około 15 minut, nadal mieszając od czasu do czasu. Kuleczki tapioki powinny zrobić się szkliste.
  4. W między czasie upraż na suchej patelni płatki migdałów i wiórki kokosowe.
  5. Gotową zupkę kokosową rozlej do miseczek i posyp mieszanką płatków migdałowych i kokosowych.

Dodatkowe informacje

Jeśli masz ochotę na coś intensywnie słodkiego dodaj odrobinę syropu klonowego.

1 komentarz

Aga 4 lutego 2017 at 21:50

Do gotowania u nas stosujemy wodę z filtra redox fitaqua – woda z tego filtra jest nie tylko smaczna ale i w naturalny sposób podnosi odporność organizmu.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226