Rozgrzewająca Gryczanka z Pieczonym Jabłkiem

3 grudnia 2015

Wiatr i deszcz za oknem odbierają Ci się chęć do życia, a może zupełnie odwrotnie nabierasz ogromnej chęci na pichcenie w kuchni rozgrzewających pyszności, żeby potem dziarsko ruszyć pobiegać albo na spacer z psem? Oto idealny przepis pomocny w obu sytuacjach :).


Rozgrzewająca Gryczanka z Pieczonym Jabłkiem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z kwiatów kokosa
  • 1 lub 2 jabłka (pokrojone na cząstki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z kwiatów kokosa
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik to temperatury 200-220 st.C.
  2. Piecz jabłka w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym olejem kokosowym) posypane cynamonem i cukrem (ok. 20-30 minut, tak na oko, żeby były lekko zrumienione).
  3. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną również z olejem kokosowym, cynamonem i cukrem kokosowym.
  4. Gotową kaszę podawaj z pieczonymi jabłkami. Jeśli w trakcie pieczenia powstał sok (zależy od jabłek) polej nim kaszę z jabłkami. Gotowe!

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

5 komentarzy

Weronika B. 3 grudnia 2015 at 07:07

Jakie proste, ale rozgrzewające i smaczne połączenie! Te pieczone jabłka musiały smakować wspaniale z gryczaną… 😉

Odpowiedz
Kinga 3 grudnia 2015 at 07:48

Wygląda bardzo smacznie! 😉

Odpowiedz
Maja Wierzbicka 3 grudnia 2015 at 08:20

proste, a najlepsze 🙂

Odpowiedz
Daria 3 grudnia 2015 at 08:54

świetne! akurat mam kaszę gryczaną, więc koniecznie coś z nią dziś przygotuję 🙂 a te pieczone jabłka musiały wręcz rozpływać się w ustach 🙂

Odpowiedz
Ania S 4 grudnia 2015 at 10:42

Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków – wszystkie składniki idealnie się uzupełniają, a całość wygląda naprawdę przepysznie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226