Sałatka Rzodkiew Biała z Sezamem i Koperkiem

22 lutego 2015
Delikatna sałatka z białą rzepą w roli głównej, z sezamem i delikatnym aromatem kokosa.  
Mało popularne warzywo, chociaż zupełnie nie wiem dlaczego, ponieważ rzodkiew biała (czarna również) jest niezwykle bogata w szereg wartościowych składników odżywczych, m.in. witaminy (C, PP, z grupy B), sole mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk), błonnik i kwas foliowy. Jednocześnie zawiera tylko 12 kcal w 100 g.

Rzepa ma ponadto właściwości bakteriobójcze, moczopędne, żółciotwórcze i żółciopędne :). Więc każdy, kto ma infekcja bakteryjną, problemy z nerkami i wątrobą, czy boryka się z kłopotami trawiennymi, powinien szybciutko udać się do najbliższego warzywniaka i zaopatrzyć się w tą cenną roślinkę :).

Sałatka Rzodkiew Biała z Sezamem i Koperkiem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 rzodkiew biała (spora)
  • 3 łyżki płynnego mleka kokosowego
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 łyżka sezamu niełuskanego
  • 1/5 łyżeczki płatków ostrej papryki
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Zetrzyj rzodkiew na tarce.
2. Podpraż na suchej patelni sezam (wersja „raw” bez tego etapu).
3. Połącz wszystkie składniki surówki i dobrze wymieszaj. Gotowe!

Dodatkowe informacje

Sałatka świetnie smakuje zawinięta w liście sałaty, idealna przekąska.

2 komentarze

Daria 23 lutego 2015 at 07:05

wow, bardzo ciekawe smaki – kusi mnie to połączenie, gdyż wszystkie składniki lubię i chciałabym spróbować je w takim zestawieniu 🙂

Odpowiedz
kikimora 23 lutego 2015 at 08:27

Bardzo lubię tę rzodkiew, ale rzeczywiście rzadko jadam. Muszę spróbować z mlekiem kokosowym 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226