Sezamowy Serek z Tofu z Porzeczkami

by

Często znajomi zadają mi pytanie co można zrobić z tofu i nie jest tofurikiem 🙂 i nigdy odpowiedź nie jest łatwa. Po prostu dlatego, że najczęściej tofu traktowane jest jako zamiennik mięsa, więc jest smażone, duszone z warzywami itp. Dziś mała odmiana. Serek z tofu o smaku sezamowo-waniliowym ze świeżymi porzeczkami. Można go zjeść na śniadanie. na deser, jako przekąska, albo gdy zależy ci na posiłku pełnym protein.

Sezamowy Serek Tofu

Drukuj
Porcja dla: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 180 g naturalnego tofu
  • 1/5 kubka mleka roślinnego
  • 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub inny "słodzik" (opcjonalnie)
  • 1 kubek odszypułkowywanych porzeczek 

Wykonanie

Miksuj wszystkie składniki “serka”. Najwygodniej użycz ręcznego blendera. Jeśli uznasz, że serek jest za mało słodki dodaj więcej miodu. Masę wymieszaj delikatnie z porzeczkami (3/4 kubka). Przełóż do miseczek i posyp pozostałymi owocami.

Notes

Porzeczki możesz zastąpić dowolnymi owocami.

4 komentarze
1

You may also like

4 komentarze

Daria 21 lipca 2016 - 07:34

zdecydowanie jestem fanką takich domowych serków z tofu 🙂 świetny przepis! musi smakować przepysznie <3

Reply
Anonimowy 21 lipca 2016 - 18:57

miód nie jest weganski!!!

Reply
Blue Almonds 21 lipca 2016 - 21:07

Zdecydowanie :), ale to jest opcja nie przymus :). Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Anna 25 sierpnia 2016 - 10:33

Świetny przepis, zapraszam również do mnie po świetny przepis na odchudzające wegańskie kotleciki 🙂

Reply

Zostaw komentarz