Super Chlebek (Krakersy) Chia

6 września 2016

Chlebek o super mocy, wypełniony proteinami i błonnikiem. Świetnie nadaję się do zabrania w podróż lub jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakuje z hummusem lub masłem orzechowym. Chociaż  moja ulubiona wersja to lekko przyrumienione, cienkie krakersy :).

 

Chlebek / Krakersy Chia

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 1/2 kubka nasion chia
  • 1/2 kubka nasion słonecznika
  • 1/2 kubka pestek dyni
  • 1/2 kubka tradycyjnych płatków owsianych, zmielonych na mąkę
  • 1/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej, zmielonej na mąkę
  • Przyprawy:
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki soli różowej lub morskiej
  • 1/4 łyżki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 i 1/3 kubka wody
  • 1/2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C
  2. Połącz składniki, a następnie dodaj wodę. Zmieszaj dokładnie.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia formę i posmaruj oliwą. Rozprowadź równo ciasto. Od grubości masy zależy czy wyjdzie chlebek czy krakersy. Grubsze ciasto chlebek, cienkie ciasto krakersy.
  4. Piecz około 30 minut ( w wersji krakersowej powinny się lekko przyrumienić)

Dodatkowe informacje

Zarówno płatki owsiane, jak i kaszę gryczaną można zmielić w blenderze lub w młynku do kawy (ja tak robię). Wersja bezglutenowa: Płatki owsiane zastąp większą ilością niepalonej kaszy gryczanej (zmielonej na mąkę).



Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Anonimowy 8 września 2016 at 09:58

super… ale niestety ani nasion, ani orzechow ani pestek nie wolno podgrzewac powyzej 50' C..tym bardziej oliwy ktora smarujemy papier…chlebki z pewnoscia sa pyszne ale wbrew pozorm nie beda zdrowe – bo naladowane tluszczami trans

Odpowiedz
Blue Almonds 8 września 2016 at 18:27

Dziękuję za zainteresowanie i radę :). Link do ciekawego tekstu i smażeniu na oliwie: http://www.hellozdrowie.pl/blogi/zdrowy-konkret/oliwa-z-oliwek-smazyc-na-niej-czy-nie

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226