Surowe Pierniczki z Cynamonem

4 grudnia 2017
Wyjątkowe Surowe Pierniczki z Cynamonem. Bez mąki, bez nabiału, bez cukru i bez pieczenia. Mimo wielu „bez” są przepyszne. Szybkość w przygotowaniu i niewielka ilość składników, to bezsprzeczny atut tego przepisu. Moje ulubione nerkowce, kokos i syrop klonowy, otoczone mieszanką przypraw piernikowych :).

Surowe Pierniczki z Cynamonem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek wiórek kokosowych
  • 3 kubki orzechów nerkowca
  • 1 i 1/2  łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/4 kubka syropu klonowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wykonanie
1. Zmiel nerkowce i wiórki kokosowe na mąkę (ja robię to w blenderze).
2. Dodaj pozostałe składniki. Mieszaj, aż do momentu połączenia się wszystkich składników (najlepiej wyrobić masę ręcznie).
3. Kolejny krok to uformowanie „pierniczków”. Proponuję dwa sposoby:
    – Rozwałkuj masę na grubość około 0,8 – 1 cm, wycinaj wzory foremkami do pierników
    – Do zrobienia „pierniczków” wykorzystaj foremki sylikonowe do czekoladek (ja tak zrobiłam). Wypełnij foremki masą orzechową i wstaw na 40-50 minut do zamrażarki (zmrożone łatwo wychodzą z foremek).
4. Włóż „pierniczki” do suszarki na owoce (około 40-45 st.C). Susz 6-8 godzin.

 

Wskazówki
1. Wymienione przyprawy możesz zastąpić 2 łyżeczkami gotowej przyprawy piernikowej.
2. Pierniczki można też suszyć w piekarniku (lekko otwartym).
3. Pierniczki można oprószyć mieszanką surowego kakao i przyprawy piernikowej.

Dodatkowe informacje

Można też zrezygnować z suszenia (są mniej chrupiące, ale nadal pyszne), ale wtedy trzeba je przechowywać w lodówce.

 

 

2 komentarze

Magdalena Kuchaja 23 grudnia 2014 at 14:14

pycha, świetne słodkości!

Odpowiedz
teenager ;) 23 grudnia 2014 at 17:31

wow, są super! z nerkowców i kokosa muszą smakować obłędnie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226